Moskva je za produžetak START-a 3, ali ne po svaku cenu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva nije spremna da produži Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) po svaku cenu, ona ne vidi napredak u stavu SAD prema produžetku Sporazuma, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov nakon pregovora sa specijalnim izaslanikom SAD o kontroli nad naoružanjem Maršalom Bilingslijem u Beču.
„Rusija se zalaže za produžetak Sporazuma, ali nije spremna da za to plati bilo koju cenu“, izjavio je Rjabkov, a preneo stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim institucijama u Beču Mihail Uljanov.

Komentarišući završetak drugog kruga rusko-američkih konsultacija o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja u Beču on je rekao da SAD ne zatvaraju mogućnost produženja Sporazuma, ali da nema osnova da se govori o napretku stava Amerike prema njegovom produženju.

Lansiranje balističke rakete SM-3 sa američke krstarice Lejk Iri - Sputnik Srbija
SAD spremne za produženje Sporazuma o strateškom naoružanju, ali uz uslove

„Naš zaključak iz ovih diskusija je da Sjedinjene Američke Države ne zatvaraju mogućnost produženja Sporazuma, ali one još uvek nisu spremne da utvrde Sporazum. Ostavljaju opcije za svoje dalje postupke, pokušavaju da formiraju određeni skup pitanja kojima očekuju da krenemo u susret njihovim zahtevima i, uglavnom, izbegavaju odgovor na direktno i logično pitanje ─ da li su spremne da produže START 3 bez preduslova“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov: Pregovori bili produktivni, ali nesuglasice ostaju

Rjabkov je razgovor sa Bilinglijem ocenio produktivnim, ali smatra da su ozbiljne nesuglasice i dalje prisutne. Kako je rekao, stavovi strana na konsultacijama RF-SAD o strateškoj stabilnosti i dalje se znatno razlikuju.

„Pregovori su održani uz duboko udubljivanje u materiju. Rusko-američki pregovori pružili su priliku za poslovan i sadržajan razgovor, strane su uspele da izbegnu mentorstvo i koncentrišu se na pragmatičnu razmenu mišljenja. Ipak, prioriteti Sjedinjenih Američkih Država i Rusije su u ovoj fazi izrazito razlikuju“, izjavio je Rjabkov.

On je istakao da američka strana nije izrazila inicijativu za održavanje sastanka predsednika Rusije i Amerike Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Pre nekoliko sati u glavnom gradu Austrije završen je drugi krug međuresornih rusko-američkih konsultacija o pitanjima strateške stabilnosti. Rusku delegaciju na razgovorima je predvodio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, a američku - specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršal Bilingsli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala