Posle bagera, novi napad na Visoke Dečane

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski istoričar Muhamet Malja izjavio je da manastir Visoki Dečani „predstavlja nasleđe Kosova, a ne Srba“, tvrdeći da je navodno Srpska pravoslavna crkva „to ispolitizovala i nastavlja da i dalje radi isto“.

„Srpska pravoslavna crkva je institucionalizovala manastir Dečani. Sam graditelj crkve, Vitia Kući (Vita Kotoranin) arhitekta iz Kotora, uneo je duh romaničkog stila. Na početku gradnje bilo je pritužbi radnika koji su se odupirali zbog prisvajanja njihove crkve. Zato što je tu bila druga crkva“, tvrdi Malja u izjavi albanskim medijima, prenetoj na javnom servisu u Prištini.

Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija
Iguman Sava predstavio mapu obilaznice oko Dečana koja bi omogućila nesmetanu gradnju puta /foto/

Prema Malji, činjenice o pokretanju ovog problema u potpunosti su u skladu sa politikom, smatrajući da doneti zakoni imaju pozitivnu diskriminaciju uloge crkava.

„Prostor nije dat istorijskom aspektu, već samo pravnom. Srpska pravoslavna crkva je znala kako da to maksimalno iskoristi. Čak i tokom osmanskog i albanskog perioda gde su imali neku vrstu autonomije. Pećka patrijaršija nije bila okružena zidovima. Danas jeste, iako niko nije ugrožen. Ti zidovi su izgrađeni od albanskih kula“, rekao je Malja, preneo je RTS.

Njegovo oglašavanje i tvrdnje da je manastir Visoki Dečani nasleđe Kosova, događa se u momentu oštrih neslaganja između monaha Visokih Dečana, Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Beogradu sa jedne i lokalnih vlasti u Dečanima, pojedinih političara, albanskih istoričara, nevladinih organizacija na Kosovu sa druge strane, oko obustave gradnje magistralnog puta koji protivzakonito prolazi kroz područje zaštićene zone Visokih Dečana, zaštićenog zakonom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala