Poljski diplomata: Sankcije će samo još više gurnuti Belorusiju u zagrljaj Rusije

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenje sankcija Minsku, koje je najavila Evropska unija, samo će snažnije vezati Belorusiju za Rusiju, smatra zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski, prenosi Poljska agencija za štampu.

 

„Ograničavanje sankcijama bez nuđenja perspektive saradnje još dublje će uvući Belorusiju u sferu ruskog uticaja. Belorusi moraju izabrati svoj put razvoja i moraju imati realan izbor, a naša uloga je da im ponudimo taj izbor. Mi ne želimo da se reakcija EU ograniči samo na sankcije i usvajanje zajedničkog saopštenja, što je naravno neophodno, ali stvar je u tome da se Belorusima treba pružiti nešto više“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, konkretan predlog takve saradnje sa Evropom treba da se pojavi, jer je to jedini način da se ubede Belorusi, a moguće i Aleksandar Lukašenko da sedne za pregovarački sto i počne da komunicira sa društvom.

„Kako bi i opozicija i on videli da za Belorusiju postoji druga alternativa, a ne samo saradnja sa Rusijom“, istakao je Jablonski.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Oni su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala