Početak školske godine prelomni trenutak

© SputnikEpidemiolog Branislav Tiodorović
Epidemiolog Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Epidemiolog Branislav Tidorović izjavio je da je početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji. Naglasio je da je važno rizike svesti na najmanju meru i dao objašnjenje kakve maske deca treba da nose.

Branislav Tiodorović je rekao da svi moramo pomoći da škole počnu normalno da rade, da se deca vrate u školske klupe, posebno deca iz najmlađih razreda, jer je za njihov razvoj posebno bitno da krenu sa pozitivnim odnosom prema školi.

„Ovo je prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji i našeg stanovništva, pre svega roditelja i prosvetnih radnika, ali i svih nas“, rekao je za RTS Tiodorović.

Ukazao je da rizike treba smanjiti na najmanju moguću meru i da se sve mere moraju sprovoditi.

Predrag Kon na konferenciji  „Svet posle virusa korona“  - Sputnik Srbija
Dr Kon objasnio zašto podatak o 100 novozaraženih nije potpuno realan
„Mislim da nam ova trenutna situacija pokazuje da se dosta dobro krećemo prema jednom boljem rešenju, ukoliko bismo uspeli da očuvamo taj odnos koji sada ima stanovništvo prema epidemiji i sprovođenju svih zaštitnih mera, onda bismo mogli da stvorimo uslove za dobar početak školske godine“, dodao je Tidorović.

Naglasio je da ukoliko bi došlo do nekih promena i eventualno novog pika i povećanja opasnosti od širenja epidemije, onda bi prekinuli odlazak u školu i prešli na onlajn nastavu.

Na pitanje kakve maske deca treba da nose, Tiodorović kaže da treba da budemo objektivni i da ljudi koriste maske koje mogu da nađu i da nabave.

„Svaka maska je u svakom slučaju veoma velika stvar za zaštitu od širenja ove infekcije. Nema razloga da od toga pravimo problem, deca će koristiti onu masku koju im nabave roditelji i koja im najviše odgovara i koju mogu da nose više kao ukras, ali i kao zaštitu“, poručio je Tiodorović.

Kada je reč o redovima za testiranja na lični zahtev, Tiodorović podseća da je juče doneta odluka da se uključi još laboratorija u testiranja.

„Vrlo je jasno da se Beograđani moraju više okrenuti ka Batajnici i prema našoj nacionalnoj referentnoj laboratoriji koja može uraditi dnevno čak 2.000 testova i da se mnogo efikasnije može raditi, ali oni se mogu javiti i svim ostalima“, rekao je doktor.

Što se tiče unutrašnjosti Srbije, Tiodorović kaže da tu nije toliki problem.

Naveo je poslednje podatke od jutros da se u Vranju smanjuje broj pacijenata, kao i da je skoro prepolovljen u odnosu na pre nedelju dana.

„Nemamo povećanja, čak je veći otpust nego dolazak novih pacijenata. Broj prvih pregleda je smanjen, što je najbolji indikator. Može se očekivati da imamo povoljniju situaciju“, dodao je Tiodorović.

„Mi i dalje imamo veliku pažnju prema Bujanovcu i Preševu gde se pacijenti ne javljaju u onom obimu kako bi trebalo uz zdravstvene institucije“, zaključio je Tiodorović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala