Optužbama protiv Crkve NKT se uključila u izbornu kampanju DPS-a

© Sputnik / Nebojša PopovićNarod ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
Narod ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbama da su skupovi u organizaciji Srpske pravoslavne crkve glavni izvor zaraze Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore (NKT) pokušava da skine sa sebe odgovornost za širenje korone i otvoreno uzima učešća u izbornoj kampanji DPS-a, ocjenjuje analitičar Boško Vukićević.

NKT je označilo SPC kao instituciju koja ugrožava živote i predstavlja najveću prijetnju po javno zdravlje građana Crne Gore. IZ NKT-a su u tom smislu posebno kao rizik istakli javna okupljanja koja organizuje SPC, pri čemu su odgovornost za nekontrolisano širenje zaraze korona virusa u Crnoj Gori indirektno prebacili na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Analitičar Boško Vukićević smatra da je svojim poslednjim saopštenjem NKT prevazišlo samo sebe, te da više nema ni trunke dileme da to tijelo isključivo zastupa interese vlasti u Podgorici.

„Ako pođemo od činjenice da Crkva još od jula ne organizuje nikakve skupove, saopštenje NKT u kojem se SPC optužuje za ‘širenje zaraze i ugrožavanje života’ je komično i bizarno. Kao da se ovo tijelo, koje je ustanovljeno kao nezavisno i u službi čuvanja zdravlja svih građana Crne Gore, više i ne trudi da prikrije selektivnost i pristranost, već na krajnje ogoljen, agresivan i brutalan način zastupa političke interese trodecenijskog režima“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Američki portal: Milo hapsi verske lidere, policija tuče demonstrante, birački spisak pun fantoma

NKT igračka DPS-a

Naš sagovornik ukazuje da je NKT optužujući SPC otvoreno uzela učešće u izbornoj kampanji DPS-a, i to bez ikakvog osnova optužujući Crkvu za širenje zaraze dok, kako kaže, sa druge strane zatvara oči na npr. masovno kršenje propisanih zdravstvenih mjera u Ulcinju, jer računa na strateško političko savezništvo režima sa albanskim nacionalnim partijama.

„Osim navedenog, treba imati u vidu da NKT, uz nezapamćenu dozu drskosti, pokušava da skine odgovornost sa sebe za katastrofalno upravljanje krizom i da ga pripiše Crkvi. Prisjetićemo se, od nedavnog samohvalisanja NKT-a i proglašavanja Crne Gore ‘korona fri’ destinacijom, dospjeli smo u situaciju da je tokom drugog talasa pandemije procenat oboljelih i smrtnosti u našoj zemlji bio među najgorima u regionu“, dodaje Vukićević.

Ovaj analitičar, međutim, zaključuje da otvoreni nastup NKT-a u ulozi „igračke DPS-a“ ne može donijeti nikakve željene rezultate ni za NKT ni za za režim.

„Građani su još ranije prozreli osnovnu ulogu i funkciju ovog tijela, što se vidi i iz nedavnog istraživanja CEDEM-a, koje pokazuje dramatičan pad povjerenja u NKT. Nema nikakve sumnje da će nakon posljednjeg saopštenja NKT-a taj pad povjerenja građana u njega biti još izraženiji, a što će se sve odraziti na nastupajućim izborima na način koji ne odgovara željama vladajuće partije“, uvjeren je Vukićević.

NKT dokrajčilo poslednje ostatke svog ugleda

Na optužbe je promptno reagovala Mitropolija crnogorsko-primorska koja je poručila da je svojim današnjim „neopravdanim i bezobzirnim napadom na Crkvu“, NKT „dokrajčilo i poslednje ostatke svog ugleda“, uz podsjećanje da SPC mjesecima ništa ne organizuje, te da je svoje inače mnogobrojne aktivnosti svela ispod svakog minimuma.

Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Istraživanje: Opozicija beži Milu za tri mandata

„Dame i gospodo, potpisnici posljednjeg beskrupuloznog i bespotrebnog ataka na Crkvu Božiju, otpor prema bezakonju koje vi zdušno podržavate organizuje sam narod. Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam — nego puna istina. Kad je Crkva organizator to se uvijek javno objavilo, a moglo se zaključiti i po nezakonitom postupanju Uprave policije i Tužilaštva, koji su, vrlo revnosno (gdje bi nam bio kraj da su u svemu tako prilježni), procesuirali sveštenike i članove crkvenih odbora, koji su se pojavljivali kao organizatori litija i molebana, privodeći ih, hapseći ih, pritvarajući ih i optužujući ih za koješta“, poručili su iz Mitropolije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala