Nemačka: Sankcije „Severnom toku 2“ mogu dovesti do neočekivanih posledica

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka nemačke zemlje Meklenburg-Zapadne Pomeranije Manuela Švezig izjavila je u intervjuu za „Virtšafts vohe“ da će se Nemačka, ukoliko ne preduzme recipročne korake posle američkih sankcija gasovodu „Severni tok 2“, suočiti sa nepredvidivim posledicama.
„Ako dozvolimo ovakvo mešanje, jednog dana će se možda ispostaviti da najgore tek dolazi. Ko može da garantuje da sledeći korak neće biti uputstva koje automobile vozimo? To je potpuno neprihvatljivo“, rekla je ona.

Švezigova je dodala da je gas koji će dolaziti preko „Severnog toka 2“ neophodan za prelazak na obnovljive izvore energije, jer Nemačka odustaje od industrije uglja i nuklearne energije.

Zgrada Rajhstaga u centru Berlina - Sputnik Srbija
Poruka iz Bundestaga: Nove američke sankcije – objava ekonomskog rata Nemačkoj

„Jasno sam dala do znanja da Meklenburg-Zapadna Pomeranija neće odustati od projekta. Sada nam treba jasan signal da Nemačka i Evropa neće dozvoliti da ih ucenjuju po ovom pitanju“, zaključila je nemačka političarka.

Američke sankcije „Severnom toku 2“

Američke vlasti pokušavaju da nametnu Evropskoj uniji isporuke svog prirodnog tečnog gasa. Krajem prošle godine Sjedinjene Američke Države usvojile su vojni budžet koji je predviđao sankcije kompanijama uključenim u izgradnju „Severnog toka 2“. Iz tog razloga, švajcarska kompanija „Olsiz“ odbila je da dalje radi na projektu.

Nemačka i Austrija, koje su zainteresovane za pouzdane isporuke ovog goriva, podržavaju polaganje cevi gasovoda. Izgradnju takođe podržava Norveška, čija vlada poseduje 30 odsto akcija kompanije „Kverner“, jedne od izvođača radova.

Ruska kompanija „Gasprom“ ranije je saopštila da će uspeti samostalno da završi polaganje cevovoda. Jedna od mogućih opcija predviđa učešće broda za polaganje cevi.  

Krajem jula američki Senat odobrio je novi budžet za odbranu, koji predviđa uvođenje dodatnih sankcija. Već postojeće restriktivne mere proširiće se na organizacije koje se bave postavljanjem cevi i osiguravajuća društva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala