Merkelova pokušava da stupi u kontakt sa Lukašenkom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka preko diplomatskih kanala pokušava da stupi u kontakt sa Aleksandrom Lukašenkom, kako bi razgovarali o nastaloj situaciji, saopštila je kancelarija predsednika Litvanije.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Angela Merkel je informisala Gitanisa Nausedu da će u utorak ujutru da razgovara sa ruskim predsednikom. U ovom trenutku Berlin pokušava da stupi u kontakt preko diplomatskih kanala sa Aleksandrom Lukašenkom kako bi videla šta se dešava (u Belorusiji)“, navodi se u saopštenju.

Prema informacijama kancelarije, Nauseda je razgovarao sa Merkelovom o mogućim sankcijama koje EU planiraju da uvedu beloruskim činovnicima nakon predsedničkih izbora.

Predsedničkiu izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Na drugom mestu je kandidat Svetlana Tihanovska.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala