Lavrov i Mas razgovarali o Belorusiji

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski i nemački ministri inostranih poslova Sergej Lavrov i Hajko Mas
Ruski i nemački ministri inostranih poslova Sergej Lavrov i Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri inostranih poslova Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Hajko Mas razgovarali su telefonom o situaciji u Belorusiji i tom prilikom Lavrov je istakao da je nedopustivo spoljno mešanje u njene poslove. Najviše pažnje posvećeno je inicijativi ruskog predsednika Vladimira Putina o održavanju samita o iranskom nuklearnom programu.

„Ministri su diskutovali o najnovijim događajima u Belorusiji u svetlu predsedničkih izbora koji su tamo održani. Izražena je nada ministara da će se ubrzo situacija normalizovati. Ruska strana naglasila je da je nedopustivo bilo kakvo spoljno uplitanje u unutarpolitičke procese i istovremeno je skrenuta pažnja Nemačkoj, kao predsedavajućoj Evropskom unijom, na pokušaje preduzete spolja da se destabilizuje situacija u toj zemlji koja je Rusiji bratska“, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

MIP Rusije takođe ističe da je šef ruske diplomatije skrenuo pažnju i na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o održavanju samita Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Iranu.

„Centralna pažnja posvećena je Putinovoj inicijativi o održavanju sastanka lidera zemalja-stalnih članova SB UN, Nemačke i Irana u cilju traženja načina da se osigura pouzdana bezbednost u zoni Persijskog zaliva, uzimajući u obzir zabrinutost svih zainteresovanih strana“, navedeno je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo naglašava da su strane potvrdile posvećenost rezoluciji SB UN 2231, koja daje međunarodno-pravnu osnovu za realizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje iranskog nuklearnog programa. Kako je napomenuto, zaključivanje tog sporazuma 2015. godine bilo je veliko političko i diplomatsko dostignuće, usmereno na jačanje režima neširenja nuklearnog oružja i regionalne bezbednosti u regionu Bliskog istoka.

Precizira se da je razgovor inicirala nemačka strana.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je ranije da se što pre održi onlajn sastanak lidera država stalnih članica SB UN i lidera Nemačke i Irana zbog iranskog nuklearnog pitanja. Predsednik je rekao da diskusije o iranskom pitanju u Savetu bezbednosti UN postaju sve napetije, situacija se zaoštrava, iznose se neosnovane optužbe na račun Irana. Njegov predlog su, do sada, prihvatile Ujedinjene nacije i Francuska.

Kada je reč o Americi, na pitanje hoće li podržati inicijativu Rusije, američki predsednik Donald Tramp odgovorio je: „Verovatno ne“. Prema njegovim rečima, Vašington će sačekati do kraja izbora u SAD u novembru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala