Kosovo se prijavilo, pa odustalo od Ženevske konvencije

CC0 / Pixabay / Kosovo
Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kosovo se prijavilo, a potom odustalo od namere da postane potpisnica Ženevske konvencije.

Kako javlja „Koha“ pozivajući se na svoje izvore u Ministarstvu spoljnih poslova, apliciralo se pre oko mesec dana, ali je tada došlo do intervencije za povlačenje prijave zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Ministarstvo nije pružilo objašnjenja za prijavu i razloge povlačenja, prenosi Tanjug.

Ženevska konvencija sastoji se od četiri osnovna sporazuma koji uključuju zaštitu civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i humanitarnih radnika. Potpisale su je i ratifikovale 194 države.

Nakon ukidanje reciprociteta od strane vlade Avdulaha Hotija, drugi zahtev iz Srbije bio je da Kosovo obustavi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao uslov za zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja Kosova i povratak za pregovarački sto.

Ispunjavanje ovih zahteva potvrdio je premijer Hoti izaslaniku predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog, Ričardu Grenelu, pre suspendovanog sastanka od 27. juna.

Međutim, ministarka spoljnih poslova Meiza Haradinaj Stubla se nije složila sa odlukom da se obustave prijave za članstvo.

Putem objave na Fejsbuku 19. jula, ona je rekla da Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije dalo nikakva obećanja ili se obavezalo prema Srbiji, a još manje da se odrekne napredovanja i jačanja svog međunarodnog subjektiviteta.

„Kosovo je nezavisna i demokratska država, koju je priznalo skoro 2/3 sveta, i članica mnogih međunarodnih i regionalnih organizacija. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nema nikakav dogovor ili obećanje Srbiji, još manje da se odrekne napredovanja i jačanja svog međunarodnog subjektiviteta. MSP podržava premijera Hotija i sveobuhvatni tim Republike Kosovo da se uključi u dijalog radi postizanja obostranog priznavanja sa Srbijom, poštujući dva principa o kojima se ne pregovara: teritorijalni integritet i ustavni poredak“, napisala je 19. jula Haradinaj Stubla.

Za opoziciju odustajanje od prijave i suspenzija drugih zahteva za članstvo u međunarodnim mehanizmima predstavlja odricanje od međunarodnog subjektiviteta.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacoli rekla je za „Kohu“ da ovaj pristup šteti Kosovu jer se radi o neviđenom presedanu u međunarodnim odnosima.

Butrint Beriša iz Prištinskog instituta za političke studije kaže da dijalog ne bi trebao biti razlog odustajanja od članstva u međunarodnim organizacijama.

„Sposobnost uspostavljanja odnosa sa drugima, tj. sa državama i međunarodnim organizacijama, jedan je od osnovnih elemenata državnosti. Ovo je tačka o kojoj apsolutno nikada ne bi trebalo da se raspravlja, bez obzira na okolnosti“, rekao je Beriša.

Kosovo nije članica nijedne velike međunarodne organizacije od 2014. godine, kada se pridružilo Venecijanskoj komisiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala