Komunisti pripremaju feštu uprkos koroni

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaI komunisti prošetali Moskvom (video)
I komunisti prošetali Moskvom (video) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos opasnosti od zaraze korona virusom, Komunistička partija Portugalije priprema održavanje svog popularnog godišnjeg muzičko-političkog festivala pod nazivom „Fešta do avante“.

Iako su festivalski nastupi svetski poznatih muzičkih zvezda u Portugaliji zbog pandemije otkazani, a završni turnir fudbalske Lige šampiona se iz istog razloga u Lisabonu odvija bez publike, komunisti se nadaju da će se i ove godine početkom septembra okupiti na svom festivalu, čija su tradicionalna obeležja pivo, rokenrol i levičarske ideje.

To je izazvalo zabrinutost zdravstvenih vlasti u Portugalu, kao i revolt desnice, ali manjinska vlada koju predvode socijalisti nije voljna da zabrani skup, budući da joj je u parlamentu često potrebna podrška komunista, piše evropsko izdanje portala „Politiko“.

Organizatori obećavaju da će tokom trodnevnog festivala, koji će biti održan južno od Lisabona, primenjivati stroge standarde zdravstvene zaštite i ograničenje broja prisutnih, koji će dnevno biti limitiran na 33.000, što je trećina od prošlogodišnjeg maksimalno dozvoljenog broja.

Kako je istaknuto u saopštenju na internet sajtu partije, neodržavanje festivala bilo bi „popuštanje pred reakcionarnom ofanzivom“.

Osnovan 1976. godine, festival i danas uživa veliku popularnost među ljubiteljima muzike u Portugaliji, ali na spisku izvođača više nema imena iz bivšeg SSSR-a i drugih „bratskih“ komunističkih zemalja, već njihovo mesto redovno zauzimaju neke od najvećih zvezda portugalske muzičke scene, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala