Knežević: Ukidanje crvenih potjernica znak da je narušeno povjerenje Interpola prema Crnoj Gori

© AP Photo / Laurent CiprianiLogo Interpola u sedištu međunarodne policijske organizacije u Lionu u Francuskoj
Logo Interpola u sedištu međunarodne policijske organizacije u Lionu u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Interpola o trajnom ukidanju crvenih potjernica za optužene u slučaju „državni udar“ dokaz je da je taj proces bio politički motivisan, ocijenio je Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, koji to vidi i kao znak da je narušeno povjerenje Interpola u Crnu Goru.

Knežević je na pres-konferenciji rekao da trajno ukidanje Interpolovih crvenih potjernica za biznismenom Duškom Kneževićem, bivšim operativcem CIA Džozefom Asadom i šefom izborne kampanje Demokratskog fronta (DF) iz 2016. Aronom Šavivom, uz obrazloženje da se radi o politički motivisanom progonu, najbolje govori do koje mjere je politizovano crnogorsko pravosuđe, a posebno Specijalno državno tužilaštvo.

Knežević tvrdi da se Specijalno državno tužilaštvo tražeći da se odredi pritvor Džozefu Asadu, Aronu Šavivu i Dušku Kneževiću jasno politički odredilo da radi za potrebe Demokratske partije socijalista (DPS).

„Podsjetiću da su oni protiv bivšeg agenta CIA Džozefa Asada već dva puta raspisivali crvenu Interpolovu potjernicu i da je nakon što je ona raspisana i treći put — Interpol odlučio da trajno ukine potjernicu za Asadom, Šavivom i Duškom Kneževićem, uz obrazloženje da se protiv Asada i Šaviva vodi politički motivisan postupak iz 2016, kao i da se protiv Duška Kneževića takođe vodi politički motivisan postupak“, kazao je on. 

Narušeno povjerenje Interpola prema Crnoj Gori

Knežević je podvukao da se Crna Gora u ovom trenutku nalazi u paradoksalnoj situaciji.

„Imamo naredbu o određivanju pritvora za 10 stranih državljana, agenata CIA, FBI, Mosada i MI6, koju garantuje ministar pravde Zoran Pažin, da će se prema njima u Spuškom zatvoru postupati prema svim međunarodnim konvencijama. Sa druge strane, Interpol je odlučio da trajno ukine potjernice Specijalnog državnog tužilaštva i mi ćemo imati realan problem kao država kako će od sada Interpol reagovati na bilo koju novu crvenu Interpolovu potjernicu koju bude raspisivalo Specijalno državno tužilaštvo“, kazao je Knežević.

On je istakao da će do početka apelacionog postupka u slučaju „državni udar“ Apelacionom sudu CG dostaviti kao dokaz dokumenta kojim se trajno odbacuje crvena Interpolova potjernica raspisana od Crne Gore protiv Džozefa Asada okrivljenog u tom slučaju, gdje piše da se radi o politički motivisanom postupku, ali i najavio krivično procesuiranje specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svih onih koji su, kako je rekao, učestvovali u montaži protiv lidera Demokratskog fronta.

© Sputnik / Nebojša PopovićMilan Knežević: Drago mi je da smo u predvečerje parlamentarnih izbora u potpunosti razobličili i raskrinkali sve ono što je bila namjera DPS-a.
Knežević: Ukidanje crvenih potjernica znak da je narušeno povjerenje Interpola prema Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Milan Knežević: Drago mi je da smo u predvečerje parlamentarnih izbora u potpunosti razobličili i raskrinkali sve ono što je bila namjera DPS-a.

„Drago mi je da smo u predvečerje parlamentarnih izbora u potpunosti razobličili i raskrinkali sve ono što je bila namjera DPS-a da uz sadejstvo Milivoja Katnića obori procenat izlaznosti na izborima 2016. godine i da u atmosferi državnog udara omogući DPS-u da namakne sumnjivu parlamentarnu većinu“, zaključio je Knežević.

Razobličene namjere državnog tužioca

Knežević je takođe poručio da je jasno da je ukidanjem Interpolove potjernice u potpunosti razobličena namjera specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da i predsjednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića poveže i optuži za finansiranje izborne kampanje Demokratskog fronta 2016. godine.

„I to kroz slučaj da je 10. oktobra 2016. Slavoljub Migo Stijepović u ime Mila Đukanovića reketirao Duška Kneževića, koji mu je dao 100 hiljada dolara konvertovanih u evre. Taj novac su konvertovali vozači zaposleni u ’Atlas grupi‘ Duška Kneževića, a iskorišćen je za kupovinu glasova, o čemu postoji i video-tonski zapis, gdje Duško Knežević jasno saopštava da se taj novac prosleđuje Milu Đukanoviću“, podsjetio je Knežević.

„Specijalni tužilac Milivoje Katnić je nakon toga represivnim metodama tražio od Duška Kneževića da prizna da je finansirao kampanju DF-a, a nakon što mu je Knežević saopštio da nije finansirao kampanju DF-a nego prijatelja iz DPS-a, Katnić je odlučio da krene u institucionalni progon Duška Kneževića, kako bi mogao da zaokruži postupke u tzv. ’državnom udaru‘“, saopštio je jedan od lidera DF-a.

S tim u vezi, Milan Knežević je medijima priložio kopiju Naredbe o mjerama tajnog nadzora, koja je donesena 22.9.2017. protiv šestorice vozača i zaposlenih u „Atlas grupi“, a koji su, kako je rekao, u stvari konvertovali novac za DPS, zato što su Migo Stijepović i Milo Đukanović reketirali Duška Kneževića radi kupovine glasova u Zeti.

„Nakon što je čitav slučaj raskrinkan, 28. decembra 2019. donijeta je naredba da se obustavlja istraga protiv šest vozača Duška Kneževića“, konstatovao je Milan Knežević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala