Beloruska opozicija: Nećemo vlast neustavnim putem

© Sputnik / Viktor TolochkoPredstavnici štaba Svetlane Tihanovske Marija Kolesnjikova, Maksim Znak i Olga Kovaljkova
Predstavnici štaba Svetlane Tihanovske Marija Kolesnjikova, Maksim Znak i Olga Kovaljkova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinacioni savet opozicije u Belorusiji nema za cilj preuzmanje državne vlasti neustavnim putem, izjavila je poverenica predsedničkog kandidata Svetlane Tihanovske, Olga Kovaljkova.

„Koordinacioni savet radi na osnovu osnovnih principa Ustava Republike Belorusije i nema za cilj oduzimanje državne vlasti neustavnim putem, ne poziva na organizovanje i pripremu akcija koje narušavaju javni red“, rekla je Kovaljkova novinarima.

Prema njenim rečima, cilj saveta je organizovanje procesa predaje vlasti i obezbeđivanje sloge u društvu. Prvo zasedanje saveta najavljeno je za sredu.

Savet nema političke ciljeve

Koordinacioni savet beloruske opozicije nema politički program i političke ciljeve, izjavio je advokat štaba predsedničkog kandidata Svetlane Tihanovske, Maksim Znak.

„Koordinacioni savet nema planove da dođe na vlast, što znači da nema politički program i političke ciljeve“, rekao je Znak na brifingu.

On je objasnio da će savet biti sastavljen od 70 ljudi, a prezidijum od sedam. Trenutno lideri Saveta biraju kandidate od nekoliko stotina prijava.

Jedan od kriterijuma za ulazak u sastav prezidijuma je da se lice mora „fizički nalaziti na teritoriji Republike Belorusije“, istakao je on.

Opozicija traži nove izbore

Jedna od lidera opozicije Marija Kolesnjikova, navela je da cilj Koordinacionog saveta ostaje održavanje novih „poštenih izbora“ i dodala da Svetlana Tihanovska na tome nastavlja da insistira.

Ona je demantovala izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da je razmatrano ponovno prebrojavanje glasova 9. avgusta.

„Nismo kontaktirali, znamo da je deo glasačkih listića već uništen. Ponovno prebrojavanje glasova je fizički nemoguće, stoga insistiramo na novim poštenim izborima“, naglasila je Kolesnjikova.

Posle predsedničkih izbora, beloruska opozicija, koja nije priznala njihove rezultate, objavila je o stvaranju koordinacionog saveta za prenos vlasti. Kovaljkova je ranije saopštila da će taj savet imati 70 članova. Aktuelni beloruski lider Aleksandar Lukašenko je, komentarišući formiranje opozicionog saveta, rekao da vlasti imaju dovoljno mera da ohlade „neke usijane glave“.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Opozicija ne priznaje izborne rezultate i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su dve osobe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala