Amerika primenjuje „iranski recept“ u napadu na „Severni tok 2“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda „Severni tok 2“
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države primenjuju istu taktiku prema gasovodu „Severni tok 2“ koju su primenjivale i prema iranskom nuklearnom programu, zaključio je nemački televizijski kanal „N-TV“.
„SAD se bore protiv evropskog energetskog projekta istim sredstvima kao i protiv njihovog zakletog neprijatelja – Irana“, smatra „N-TV“.

Nemački mediji podsećaju da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa na proleće 2018. godine napustila sporazum između SAD, Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa Iranom o korišćenju nuklearne energije u mirne svrhe, o kojem je pregovarano još dok je na vlasti bio Barak Obama.

„Kada je Evropska unija odbila da sledi njegov primer, Amerika je pripretila da će kazniti svaku kompaniju i fizičko lice koji narušavaju trgovinske sankcije SAD sa Iranom“, istaknuto je u članku.

Vašingon preusmerio pretnje na evropsko tlo

Kako kažu, u ponašanju Vašingtona postoje razlike. U slučaju sa „Severnim tokom 2“ Bela kuća pokušava da kazni kompanije za vođenje poslovanja na evropskom tlu, što predstavlja de fakto mešanje u energetsko tržište EU.

Bez obzira na oštre izjave šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, ni Evropa kao celina, ni Nemačka zasebno do sada nisu uspele da daju odlučan odgovor na američke postupke, navodi nemački TV kanal.

Zgrada nemačkog parlamenta Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija
Pretnja nemačkom suverenitetu: Berlin razmatra da tuži Vašington zbog „Severnog toka 2“

Istovremeno, i eksperti i nemački politikolozi insistiraju na tome da američke mere nipošto nisu izazvane brigom za evropsku bezbednost, već sopstvenim ekonomskim interesima.

Podsetimo, početkom avgusta američki senator Ted Kruz i dvojica njegovih kolega pretili su sankcijama protiv nemačke luke Zasnic, koja se nalazi u istoimenom gradu na ostrvu Rigen. U pismu zakonodavaca je navedeno da bi luka, u slučaju nastavka radova na postavljanju gasovoda, mogla da se suoči sa „finansijskim uništenjem“.

Problemi sa završetkom gasovoda

Ranije je nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Severnog toka 2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Američki Stejt department je pre toga uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala