Američki senatori optužili Putina za hakovanje servera demokrata

CC0 / / Hakovanje
Hakovanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni obaveštajni komitet američkog Senata došao je do zaključka je ruski predsednik Vladimir Putin navodno dao naređenje da pokuša da se hakuju serveri Demokratske partije 2016. godine, navedeno je u izveštaju objavljenom nakon istrage zakonodavaca, pri čemu nisu navedeni nikakvi dokazi za te tvrdnje.
„Komitet je ustanovio je ruski predsednik dao nalog da pokušaju da se hakuju kompjuterske mreže i nalozi korisnika povezani sa Demokratskom partijom, kao i da se obezbedi curenje informacija koje štete Hilari Klinton i njenom predizbornom štabu“, navedeno je u dokumentu.

Cilj toga je, kako kažu autori dokumenta, bio da se nanese šteta Klintonovoj „pomažući izbornom štabu Donalda Trampa“, kao i da se potkopaju demokratski procesi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom 2018. godine, američko Ministarstvo pravde je u okviru istrage specijalnog tužioca Roberta Milera o mogućem mešanju Rusije u izbore podiglo optužnice protiv 12 Rusa, nazivajući ih obaveštajcima i optuživši ih za hakerske napade na servere Demokratske partije.

Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Stejt department pokrenuo sms kampanju u Rusiji u potrazi za hakerima

Američki lider Donald Tramp više puta je govorio da iza hakovanja servera Demokratske partije stoji Ukrajina, a ne Rusija.

Rusija je u više navrata negirala optužbe za pokušaje uticaja na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov isticao je da nema dokaza koji bi potvrdili tvrdnju o ruskom mešanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala