Američki kongresmeni osudili Putinov predlog da pruži „vojnu pomoć“ Belorusiji

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredstavnički dom američkog Kongresa
Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD Eliot Engel i lider republikanaca u Komitetu Majkl Makol osudili su to što je Rusija, kako kažu, spremna da pruži Belorusiji „vojnu pomoć“ u vezi sa protestima koji se održavaju širom te zemlje.
„Pozivamo američku administraciju da nastavi da odbija agresiju Moskve i da sarađuje sa našim evropskim saveznicima, kako bi podržali beloruski narod, zahtevali oslobađanje hiljade uhapšenih mirih demonstranata i političkih zatvorenika, osudili prekomernu upotrebu sile beloruskih vlasti i zaštitili suvereno pravo Belorusije da gradi svoju budućnost. Mi odlučno osuđujemo nepromišljeni predlog predsednika Rusije Vladimira Putina da pruži vojnu pomoć Lukašenkovom režimu u Belorusiji“, saopštila su dvojica američkih kongresmena.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da pri prvoj molbi beloruske strane Rusija pruži sveobuhvatnu pomoć kako bi se osigurala bezbednost Belorusije.

Kasnije je portparol  Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Vladimir Zajnetdinov izjavio da Belorusija može zatražiti pomoć ODKB u slučaju pretnje spolja.

Protesti u Belorusiji

Talas protesta zahvatio je Belorusiju nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Na drugom mestu je kandidat Svetlana Tihanovska.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala