Zaharova: Povećanje vojnog prisustva SAD u Poljskoj doprinosi eskalaciji tenzija na ruskoj granici

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povećanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj doprinosi eskalaciji tenzija na zapadnim granicama Rusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u vezi sa potpisivanjem sporazuma o povećanju vojnog prisustva SAD u Poljskoj.

Dokumentom se predviđa razvoj napredne komandno-štabne strukture Oružanih snaga SAD i centara za borbenu obuku, stvaranje uslova za razmeštanje jedinica vojske i transportnog vazduhoplovstva, bespilotnih letelica, snaga za specijalne operacije, kao i elemenata podrške i logistike, napomenula je Zaharova.

„Ponovo skrećemo pažnju na činjenicu da povećanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj ne rešava problem bezbednosti već, naprotiv, samo pogoršava ionako komplikovanu situaciju duž zapadnih granica Rusije, doprinoseći eskalaciji tenzija i povećavajući rizik od nenamernih incidenata. Uveravanje NATO-a da se radi o navodno beznačajnom i rotacionom pojačanju doživljava se isključivo kao pokušaj iskrivljavanja stvarnosti – realizacija američko-poljskog sporazuma kvalitativno će ojačati ofanzivni potencijal američkih snaga u Poljskoj“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, ovaj dogovor nikog nije iznenadio – na ovaj način su formalizovani sporazumi koje su 2019. postigli predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Poljske, Donald Tramp i Andžej Duda.

„Dogovoreni paket mera u potpunosti ispunjava smernice poslednjih samita NATO-a, koji su učvrstili politiku ‘obuzdavanja’ Rusije, stvarajući linije razgraničenja i eskalirajući tenzije u Evropi, istovremeno odbijajući zajednički rad na ispunjenju zadatka koji je proglašen u dokumentima OEBS-a nakon završetka Hladnog rata – formiranje na kontinentu zajedničkog prostora za saradnju i poverenje“, zaključila je portparolka.

Sjedinjene Američke Države i Poljska u subotu su potpisale sporazum o proširenoj saradnji u oblasti odbrane, koji postavlja temelje za dodatno povećanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj. Planirano je da se ukupan broj američkih trupa u Poljskoj poveća za hiljadu, pored 4,5 hiljade vojnika koji su tamo već stacionirani.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala