Pritvoreni koordinatori provokacija protiv Lukašenka

© AP Photo / Andrei StasevichPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sa radnicima Minske fabrike traktora
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sa radnicima Minske fabrike traktora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruska policija pritvorila je tri osobe koje su spremale provokaciju protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka tokom njegove posete Minskoj fabrici traktora, oni su „podučavali ljude šta da viču“, saopštila je beloruska televizija STV.

„Koordinatori... su podučavali fabričke radnike kako da se ponašaju i šta da viču. Trojica su pritvorena. Predsednik je znao za predstojeće provokacije u fabrici, ali je ipak odlučio da ide. Predsednik je rekao da je sve bilo baš kao u pisanim priručnicima: nekoliko ljudi je uzvikivalo ‘odlazi’“, navodi televizija.

Osim toga, u emisiji je prikazan snimak „noćnog razgovora“ između pritvorenika uoči sastanka.

Štrajk radnika Minske fabrike traktora - Sputnik Srbija
Talas štrajkova zapljusnuo Belorusiju

Gradska uprava policije nakon toga je saopštila da su trojica pritvorenih puštena nakon preventivnog razgovora i utvrđivanja identiteta.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala