Reakcija Evrope: Britanija ne priznaje izbore, Štajnmajer poziva Lukašenka da ne upotrebljava vojsku

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko glasa na parlamentarnim izborima
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko glasa na parlamentarnim izborima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka i belorusku vojsku da ne primenjuju silu protiv demonstranata. Istovremeno, Velika Britanija je saopštila da ne priznaje rezultate izbora u Belorusiji.
„Obraćam se predsedniku Lukašenku sa apelom da krene putem pregovora. Obraćam se beloruskim vojnicima sa apelom da ne ukaljaju ugled nasiljem protiv svog naroda“, rekao je on tokom obraćanja u Berlinu.

Štajnmajer je dodao da učesnici mirnih protesta „zaslužuju našu solidarnost i podršku“.

Britanske vlasti su pozvale su da se istraži falsifikovanje izbora u Belorusiji.

„Svet je sa užasom posmatrao nasilje, koje su beloruske vlasti koristile da uguše mirne proteste, koji su usledili nakon falsifikovanja predsedničkih izbora. Ujedinjeno Kraljevstvo ne priznaje rezultate tih falsifikovanih izbora i poziva da se, uz posredovanje OEBS-a, sprovede istraga brojnih nepravilnosti i užasnih represija koje su usledile nakon izbora“, napisao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na tviteru da će lideri članica Evropske unije održati vanredni onlajn samit u sredu povodom dešavanja u Belorusiji.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Oni su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala