Poljska izdvaja 13,5 miliona dolara za podršku „nezavisnih“ medija i NVO u Belorusiji

© Foto : Lukas PlewniaZastava poljske na zgradi u Varšavi
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska će izdvojiti dodatnih 50 miliona zlota (oko 13,5 miliona dolara) za podršku nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama u Belorusiji, izjavio je portparol poljske vlade Mihal Dvorčik.

„Poljska je već dugi niz godina lider kada je u pitanju podrška nezavisnim zajednicama u Belorusiji. U te svrhe izdvojili smo značajna sredstva“, rekao je Dvorčik dodajući da je prošle godine taj iznos iznosio oko 150 miliona zlota (više od 40 miliona dolara).

„Uzimajući u obzir vanrednu situaciju, premijer je odlučio da izdvoji dodatnih 50 miliona zlota za podršku medijima, za podršku nevladinim organizacijama, kao i za podršku represiranih“, dodao je on.

Dvorčik je precizirao da će Poljska u okviru ovog finansiranja takođe proširiti program stipendiranja za studente i naučnike.

U Belorusiji već nedelju dana traju protesti koji su počeli nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Na drugom mestu je kandidat Svetlana Tihanovska. 

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala