Lideri baltičkih država i Poljske podržali održavanje novih izbora u Belorusiji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske – Gitanas Nauseda,  Egils Levits, Kersti Kaljulaid i Andžej Duda zalažu se za održavanje novih predsedničkih izbora u Belirusiji koji „odgovaraju demokratskim standardima“, saopšteno je na sajtu lidera Litvanije.

Ističe se da je u ponedeljak litvanski predsednik održao sastanak sa kolegama iz Letonije, Estonije i Poljske putem video-konderencije.

„Predsednik je obavestio lidere susednih država o tome da je beloruski režim tokom minulog vikenda pooštrio retoriku prema Evropskoj uniji i NATO-u. Prema rečima šefa Litanije, to ne menja ni želju, ni apel (koji su četiri predsednika potpisala prošle nedelje) da se organizuje forum nacionalog pomirenja u Belorusiji. Tu inicijativu je takođe podržala liderka beloruskog civilnog društva Svetlana Tihanovska, koja se zalaže za stvaranje Koordinacionog saveta“, navedeno je u saopštenju na sajtu litvanskog predsednika.

Dodaje se da je su se „tokom razgovora predsednici četiri zemalja složili da održavanje novih izbora, koji odgovaraju demokratskim standardima, uz učešće međunarodnih posmatrača predstavlja put ka civilnom miru u Belorusiji“.

Prethodno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio da bi novi izbori u zemlji mogli biti održani nakon usvajanja novog Ustava.

Ranije su predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije ponudili svoje posredovanje za rešavanje situacije u Belorusiji. Nauseda je Belorusiji predložio stvaranje Nacionalnog saveta za dijalog između vlasti i društva, kao i da odustane od upotrebe sile protiv naroda i oslobodi sve zatvorenike.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Oni su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala