Energenti – važan faktor u geopolitičkim igrama

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaCevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Cevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koliko su energenti postali važan činilac u geopolitičkim potezima velikih sila vidi se i po tome da Nemci razmišljaju da se, štiteći svoje interese od samozvanog branitelja evropske energetske bezbednosti, obrate Ujedinjenim nacijama zbog američkih pretnji da će uvesti sankcije gasovodu „Severni tok 2“.

Gotovo istovremeno imamo situaciju da su, opet, Amerikanci zaplenili iransku naftu namenjenu Venecueli – zemlji koja je u političke i ekonomske probleme upala između ostalog (a čini se i najviše) zbog toga što su naljutili Vašington kada su hteli da promene ponešto u svom gazdovanju „crnim zlatom“, na čijoj eksploataciji najviše zarađuju američke kompanije.

Nastavljaju se i tenzije između Grčke i Turske oko istraživanja rezervi nafte i gasa u Sredozemnom moru. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Denidas je značajnije angažovanje američkih snaga zatražio od Majka Pompea u Beču, a američki državni sekretar je na svojoj evropskoj turneji bio i u Sloveniji, gde je podržao gradnju novog bloka nuklearke Krško i posavetovao Slovence da se okrenu gasu iz LNG terminala u susednoj Hrvatskoj.

O energentima kao faktoru geopolitičkih odmeravanja snaga u Evropi i svetu u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetsku bezbednost profesorom dr Petrom Stanojevićem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala