Anketa: Polovina građana Bugarske podržava prevremene parlamentarne izbore

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Procenat ljudi koji podržavaju antivladine proteste u Bugarskoj i dalje je visok. Podaci Centra za politička i sociološka istraživanja „Galup internešenal“ pokazuju da je 62 odsto učesnika ankete odgovorilo potvrdno, 23,7 odsto ne podržava demonstracije, a ostali su neopredeljeni. Istovremeno, polovina građana podržava prevremene parlamentarne izbore.

Organizatori ankete primećuju da se u poređenju sa istraživanjem s kraja jula, broj onih koji se zalažu za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora povećao ─ tada je predlog podržalo 42 odsto učesnika, a sada 50 odsto.

Najniži stepen poverenja u poslednjih nekoliko godina iskazan je bugarskom premijeru Bojku Borisovu – 20 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje kada je reč o poverenju prema premijeru, dok je 68 odsto potvrdilo da nema poverenja u Borisova. Nizak stepen poverenja među ispitanicima je i prema liderki opozicije u parlamentu ─ predsednici Bugarske socijalističke partije Korneliji Ninovoj – 17 odsto.

Poverenje prema predsedniku Bugarske Rumenu Radevu je i dalje na visokom nivou – 47 odsto ispitanika ima poverenje u šefa države. Istovremeno, sociolozi ističu da je i njegova reputacija ugrožena poslednjih dana – ranije je procenat poverenja prema predsedniku iznosio oko 55 odsto ispitanika.

„U sukobu Borisov-Radev potencijalna opasnost javno preti popularnosti obeju strana, iako je položaj Borisova, naravno, nepovoljniji“, navedeno je u istraživanju.

U anketiranju je učestvovalo 811 Bugara u periodu od 30. jula do 7. avgusta –  pre nego što je premijer predložio da se unesu izmene u aktuelni Ustav.

Ranije je saopšteno da skoro 40 odsto učesnika (39,3) sociološkog istraživanja u Bugarskoj smatra da bi najbolji izlaz iz trenutne krize bio da vlada podnese ostavku i da budu održani prevremeni parlamentarni izbori. Ispitanici su tada najbolje ocenili rad bugarskog predsednika Rumena Radeva, dok je rad bugarskog premijera Bojka Borisova ocenjen duplo lošije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala