Rusija: Ni na vidiku dogovor sa Amerikancima o strateškom naoružanju

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRaketa RS-12 "Topolj"
Raketa RS-12 Topolj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva ne očekuje pozitivne rezultate od predstojećeg sastanka o strateškoj bezbednosti u Beču, saopštio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Ne očekujem da će na sastanku doći do nekog dogovora, pošto se stavovi dve strane u nekim aspektima radikalno razlikuju. Progres, oko on postoji, je spor. Što se tiče nekog dogovora, ja bih se tu uzdržao“, rekao je Rjabkov.

Prema rečima zamenika ministra, nema dokaza da je Vašington promenio mišljenje povodom produženja Sporazuma o smanjenju strateškog i ofanzivnog naoružanja (START-3).

„Međutim, mi povremeno dobijamo signale koji se razlikuju od onoga što su Amerikanci ranije govorili. Međutim, ti signali se manje tiču Sporazuma START-3“, rekao je on.

Rjabkov je isključio mogućnost učešća Kine u narednim pregovorima u Beču. Oni su to više puta ponovili.

Međutim, zamenik ruskog ministra inostranih poslova je svestan da će se u budućim razgovorima o strateškoj stabilnosti morati uzimati u obzir vojni potencijali svih država i pozivati ih na razgovore „jer je to naša zajednička kolektivna odgovornost“.

„Međutim, da li će učestvovati u njima ili ne – to je suverena odluka svake države“, zaključio je on.

Ranije je specijalni predstavnik SAD za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio da bi SAD mogle prihvatiti da zaključe sa Rusijom novi sporazum o nuklearnom strateškom naoružanju.

Podsetimo, nova runda konsultacija Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti planirana je za 16-18. avgust u Beču. Belingsli je napisao na tviteru da SAD šalje jednu od najreprezentativnijih delegacija svih vremena. Uključuje mnogo uticajnih generala i admirala, kao i zaposlene u Pentagonu i Ministarstvu energetike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala