Porošenko potpisao pakt sa đavolom: Ukrajinom vladaju strani agenti

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaProtest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ukrajini su na vlasti strani agenti, kojima je dobrodošlicu poželeo bivši predsednik države Petar Porošenko, izjavio je poslanik Vrhovne rade David Žvanija, koji je i sam „finansirao i podržavao proteste i minirao mirne inicijative“. Sputnjik istražuje zašto nije bilo nikakvih reakcija zvaničnog Kijeva.

Željni vlasti i bogatstva

„U državi je na snazi spori revanš, rejting Zelenskog opada i na vlast pokušava ponovo da stupi Porošenko i njegovo okruženje, ja to ne mogu mirno da gledam“, objasnio je Žvanija.

On tvrdi da je „pripadao grupi, koja je preuzela vlast 2014. godine na talasu narodnih protesta. Mi smo finansirali Majdan, podržavali smo proteste u medijima, blokirali mirovne inicijative vlasti, vodili odvojene pregovore sa članovima Partije regiona, vodili pregovore sa mnogim ambasadama“, odaje tajne Žvanija.

On je bivšeg predsednika i njegove saradnike okarakterisao kao bandu „koja je od samog početka učestvovala u Majdanu samo radi vlasti i ličnog bogaćenja“. Pored Porošenka, tu su bili Aleksandar Turčinov, Arsenij Jacenjuk i Vitalij Kličko. „Porošenko je postao predsednik na osnovu konsenzusa oligarha“, siguran je Žvanija.

Prema njegovim rečima, peti predsednik Ukrajine vraćao je dugove svima koji su ga doveli na vlast. Ali nije propao – korupcijom je „zaradio“ četiri milijardi dolara i taj novac krio u ofšor kompanijama.

Niko na svetu ne radi tako

„Zašto se državni tužilac Venediktova ponaša kao da se ništa ne dešava?“, pita se Žvanija. „Zato što je ona pod uticajem stranih agenata“.

Sve je počelo 2014. godine „kada je Petar Porošenko potpisao pakt sa đavolom u zamenu za podršku na izborima. Obavezao se da uradi nešto što ne radi niko na svetu – da otvoreno uključi strane agente u vlast“, dodao je on.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Zaharova: Zelenski ne treba da savetuje Belorusiju kako da živi

Žvanija je otkrio i njihova imena. Prema njegovim rečima, mrežom je rukovodio bivši premijer i ministar unutrašnjih poslova Gruzije Vano Merabišvili. Zatim tu su generalni direktor Ukroboronproma Ajvaras Abromavičjus, bivši ministar Ukrajine, i bivši predsednik Gruzije Mihail Saakašvili.

„Zelenski nije Ukrajinu spasio od stranih agenata, Mihail Saakašvili i dalje ovde ima uticaja, on to naziva reformama, ali se sve svodi na to da Ukrajinu treba potčiniti stranim strukturama“, objašnjava situaciju bivši poslanik. Što je najgore Ukrajina mora da plaća njihov subverzivni rad.

„Oni ništa ne rade, a dobijaju ogroman novac“, naglašava Žvanija i dodaje da je „Pandorinu kutiju“ otvorio Porošenko u zamenu za podršku Demokratske partije Amerike.

Bivši poslanik Rade Aleksandar Oniščenko je u svojoj knjizi „Petar Peti – prava istorija ukrajinskog diktatora“ objasnio neobičan podatak da ova svedočenja nisu imala nikakvog odjeka u ukrajinskoj politici, jer je „Žvanija rekao ono što je već većina javnosti odavno znala“.

Ali Žvanijeve izjave doprinose desakralizaciji mita o evromajdanu.

„Jedan od saradnika organizovane kriminalne grupe Jacenjuka, Porošenka i Turčinova direktno kaže: Da, to je bio državni udar i svi smo bili kriminalci. A Porošenko je još i pokušavao da radi na dva fronta“, objašnjava Oniščenko.

Neplaćeni računi

Ukrajinski politehnolog Andrej Zolotarjev se složio da Žvanija nije saopštio ništa novo, što nisu već znali Porošenkovi politički protivnici. Vlast neće koristiti kompromitujuće dokaze koji mogu da im se vrate kao bumerang.

„Tema se polako stišava i gura na periferiju, jer ruši mit o Majdanu. Vladavina Zelenskog je proizvod vladavine Porošenka. On je usvojio i čitav niz pojmova kao što su: ‘Putin napada’, ‘okupatori u Donbasu’. Nema nijedne reči o građanskom konfliktu. Nikakva otkrića neće izaći na svetlo dana bez političke volje“, kaže ekspert.  

On naglašava da je „zbog težnje grupe ljudi da preko leševa dođu na vlast, Ukrajina platila teritorijalnim i ekonomskim gubicima i ljudskim životima. A račun još nije isplaćen“.

Spomenik Nezavisnosti Ukrajine na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Kako Amerika čerupa Ukrajinu i sleva i zdesna

Porošenko je na slobodi

Svedočenja Žvanija neće imati nikakve pravne posledice, jer su političke izjave obojene emocijama, smatra zamenik generalnog direktora Instituta za nacionalnu strategiju Aleksandar Kostin i dodaje: „Tamo nema ničeg što bi moglo da dovede do krivične istrage“.

U međuvremenu, u Ukrajini je formiran politički konsenzus Porošenka i okruženja Zelenskog. „Jasno je da postoji dogovor o neprikosnovenosti bivšeg predsednika. Nečujno zataškavanje krivičnih postupaka to potvrđuje. Čak ni objavljivanje snimaka skandaloznih pregovora Porošenka i Džoa Bajdena ─ Porošenko je na slobodi i dalje u politici“, navodi Kostin.

Kostin objašnjava reči Žvanija koje se tiču spoljne kontrole nad Ukrajinom: „To nisu samo neki ljudi, već institucije kao što su: Nacionalni antikorupcijski biro, Specijalizovano tužilaštvo i sud, zakon o Nacionalnoj banci, koji omogućava upravljanje finansijama i druge organizacije“, navodi ekspert.

Porošenko odgovara većini stranaka i političara koji su na jedan ili drugi način povezani sa oligarsima. Zato se radi o tome da će nastupiti potpuna rehabilitacija petog predsednika države, smatra Kostin. U državi nema uslova da se mit o Majdanu uništi, jer su Zelenski i njegov tim potpuno prihvatili tu ideologiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala