Novi srpski „Oganj“ ispaljuje rakete za tri minuta /video, foto/

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijeModernizovano oružje „Oganj“ Vojske Srbije
Modernizovano oružje „Oganj“ Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenjem modularnog samohodnog višecevnog raketnog lansera LRSVM M18 „Oganj“ u naoružanje Vojske Srbije, raketna artiljerija biće značajno ojačana i dobiće nove mogućnosti, kakve do sada nije imala, saopštilo je Ministarstva odbrane Srbije.

Raketna artiljerija ima važnu ulogu u vatrenoj podršci jedinicama Kopnene vojske, a modularni „Oganj“ namenjen je za, kako se navodi, neutralisanje žive sile, borbenih sredstava, komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma i svih lako oklopljenih ciljeva korišćenjem nevođenih i vođenih raketa.

Prototip LRSVM M18 „Oganj“ nastao je modernizacijom samohodnog višecevnog lansera raketa SVLR „Oganj“ 128 mm M77, sa oklopljenom pancirnom kabinom, koja štiti posadu od gelera i puščane municije.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaOd trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom „Ognju“ potrebno je tri minuta.
Novi srpski „Oganj“ ispaljuje rakete za tri minuta /video, foto/ - Sputnik Srbija
Od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom „Ognju“ potrebno je tri minuta.

Nosilac razvoja modularnog „Ognja“ je Vojnotehnički institut, sistem integrator-proizvođač „Prva petoletka – Namenska“ Trstenik, a među većim kooperantima Odbrambene industrije, koji su učestvovali u ovom projektu, jesu „Zastava TERVO“ i „FAP Priboj“.

Ovaj model, osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, obezbedio je ono što je u modernom ratovanju, gde se računaju svaki minut i sekunda, najvažnije — daleko veću brzinu upotrebe.

Za tri minuta ispaljuje rakete

Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno unaprediti sposobnosti artiljerije Vojske Srbije, pre svega velikim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre.

​Od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom „Ognju“ potrebno je tri minuta, dok je „Ognju“ M77 potrebno znatno više.

Uvođenjem modernizovanog „Ognja“ u naoružanje Vojske Srbije, raketna artiljerija biće značajno ojačana imajući u vidu da je to prvo domaće artiljerijsko oruđe koje osim postojećih nevođenih raketa, uključujući i rakete dometa 40 kilometara, koje su već razvijene, i raketa dometa 50 kilometara, može da gađa i vođenim raketama.

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa ALAS.

Sredinom juna ove godine u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ iz kontejnera montiranog na lanseru modularnog „Ognja“, premijerno je izvedeno lansiranje programski vođene rakete sistema ALAS, kao i gađanje sa raketama „Grad“, što predstavlja osnovu za dalje usavršavanje.

U Vojnotehničkom institutu razvijaju se i rakete „košava 1“ i „košava 2“, čime će se domet raketne artiljerije VS podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.

Modernizacijom ovog oruđa dobijen je usavršeni sistem koji poseduje: automatsku nišansku liniju, orijentaciju i navigaciju, mogućnost korišćenja različitih kontejnera sa različitom municijom, skraćenje vremena pripreme i otvaranja vatre, veću zaštitu članova posade, mogućnost samostalne borbene misije i spregnut rad sa univerzalnom pokretnom artiljerijskom računarskom stanicom (UPARS), navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala