Mediji: Tramp želi sastanak sa Putinom pre izbora

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp saopštio je svojim saradnicima da bi želeo da se lično sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pre novembarskih izbora u Sjedinenim Američkim Državama, javila je televizija „En-Bi-Si njuz“ pozivajući se na izvore.

Televizija navodi da je administracija razmatrala nekoliko varijanata za mesta i datume održavanja samita, uključujući i septembar u Njujorku. Administracija smatra da je svrha takvog samita najava napretka u razvoju sporazuma o kontroli nuklearnog oružja.

Jedna od varijanata koju je razmatrala američka strana predviđa nacrt sporazuma o daljim pregovorima o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, koji bi potpisali lideri dveju zemalja.

Izvori televizije ističu da bi to omogućilo Trampu da uoči izbora pokaže da može da pregovara o sporazumima.

Bela kuća je za „En-Bi-Si njuz“ saopštila da će Tramp pre izbora održati sastanke sa svetskim liderima, ali nije precizirala ništa konkretno o mogućnosti kontakta sa ruskim predsednikom.

Tramp je ranije izjavio da verovatno neće podržati Putinovu ideju o održavanju onlajn samita Saveta bezbednosti UN o Iranu, rekavši da bi ga radije ostavio za period nakon izbora.

Što se tiče pregovora Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o kontroli naoružanja, od 16. do 18. avgusta u Beču će se održati još jedan krug pregovora o ovom i drugim pitanjima strateške stabilnosti između zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova i specijalnog izaslanika SAD za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala