Litvanski ministar: Lukašenko laže da NATO nagomilava snage na granici sa Belorusijom

CC BY 2.0 / Flickr / U.S. Army Pfc. Hayden Allega / Američki tenkovi M1A1 "Abrams" na vojnoj vežbi snaga NATO-a u Evropi
Američki tenkovi M1A1 Abrams na vojnoj vežbi snaga NATO-a u Evropi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus izjavio je da nije tačna izjava predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da NATO navodno nagomilava trupe na granici sa Belorusijom, a takođe beloruskog lidera nazvao bivšim predsednikom.

„Nedavna izjava bivšeg beloruskog predsednika o porastu koncentracije oružanih snaga NATO-a blizu granice sa Belorusijom je laž. Čini se da on očajnički pokušava da opravda poziv Rusiji za pomoć i na taj način potpuno uništi nezavisnost zemlje“, napisao je Linkevičijus na engleskom na svom nalogu na Tviteru.

​„Žalosno“, dodao je na litvanskom ministar.

Snage NATO-a isključivo odbrambene

Sa svoje strane, portparolka Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku saopštila je da je prisustvo NATO-a u Istočnoj Evropi strogo odbrambeno i ne predstavlja pretnju.  

„Nema nagomilavanja snaga u regionu. Multinacionalno prisustvo NATO-a u istočnom delu Alijanse ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji i ima isključivo defanzivni karakter, srazmerno je i predviđeno za sprečavanje sukoba i očuvanje mira“, navodi se u izjavi portparolke.

Lukašenko je na mitingu u Minsku izjavio se trupe NATO-a nagomilavaju na pragu Belorusije i da se vojne snage koncentrišu u blizini zapadnih granica zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala