Lavrov i Pompeo razgovarali o samitu o iranskom nuklearnom programu

© AP Photo / Mandel NganSergej lavrov i Majk Pompeo
Sergej lavrov i Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom razgovarao o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina da se održi sastanak lidera „petorke“ Saveta bezbednosti UN, Nemačke i Irana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Šefovi spoljne diplomatije razmenili su mišljenja o predlogu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se održi sastanak lidera stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Nemačke i Irana u vezi sa eskalacijom rasprave o iranskom pitanju, kako bi se pronašli načini za osiguravanje bezbednosti u zoni Persijskog zaliva, uzimajući u obzir zabrinutosti svih zainteresovanih strana“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

SB UN - Sputnik Srbija
Amerika odgovorila na Putinov predlog o održavanju samita o Iranu

Lavrov je tokom razgovora potvrdio posvećenost Rusije Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom je stvorena međunarodna pravna osnova za sprovođenje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje iranskog nuklearnog programa.

„Lavrov je naglasio da je zaključivanje ovog sporazuma 2015. godine bilo najvažnije političko i diplomatsko dostignuće usmereno na jačanje režima neširenja nuklearnog oružja i regionalne bezbednosti na Bliskom istoku“, zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je ranije da se što pre održi onlajn sastanak lidera država stalnih članica SB UN i lidera Nemačke i Irana zbog iranskog nuklearnog pitanja. On je rekao da diskusije o iranskom pitanju u Savetu bezbednosti UN postaju sve napetije, situacija se zaoštrava, iznose se neosnovane optužbe na račun Irana. Njegov predlog su, do sada, prihvatile Ujedinjene nacije i Francuska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala