Igre na „liniji“: Neuspeo pokušaj da Srbi pristanu na vojsku nepriznatog Kosova

© Tanjug / Sava RadovanovićPripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je KFOR izveo zajedničko patroliranje administrativnom linijom i sa srpskom žandarmerijom, zajedničko patroliranje sa kosovskom policijom ne može se posmatrati kao reciprocitet kojim KFOR želi da uključi sve strane u zajedničku akciju. Razlike postoje u namerama.

To je ocena Mitra Kovača, direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma koji smatra da novi potez KFOR-a predstavlja negativan razvoj situacije.

Patroliranje na administrativnoj lini - „rađa“ vojsku Kosova

Naš sagovornik u  zajedničkom patroliranju duž administrativne linije između Srbije i Kosova i Metohije vidi postepeno uvlačenje kosovske policije, a što bi trebalo da preuzme, takozvana Vojska Kosova.

„Lažna država Kosovo u svetu želi da promoviše i taj element državnosti, da prikazuje kako je Srbija pristala da sa njihovim organima oružanih snaga, policije, a potom verovatno i vojske, pristaje da učestvuje, zajedno sa KFOR-om u zajedničkim patrolama i kontroli administrativne linije“, kaže Kovač.

Prema njegovom mišljenju, zajedničko patroliranje KFOR-a i kosovske policije, sigurno će se negativno odraziti na Srbe na KiM jer se radi o trendu udaljavanja južne srpske pokrajine od ustavno-pravnog poretka Republike Srbije.

„Sa druge strane, pozitivno će delovati na one države koje su priznale nezavisnost Kosova i na samo kosovsko javno mnenje u smislu argumentacije još jednog nivoa državnosti i, na neki način, obuzdavanja Srbije da tako tvrdokorno ne insistira na teritorijalnom jedinstvu i suverenitetu“, objašnjava Kovač.

Srbija bi, smatra Kovač, trebalo da preduzme aktivnosti kojima bi pokazala da ne priznaje oružane snage Kosova i da ni na kakav način ne učestvuje sa njima u bilo kakvim zajedničkim aktivnostima vezanim za zajedničke patrole ili za kontrolu administrativne linije.

Ozbiljno bezbednosno pitanje

KFOR je 14. avgusta saopštio da su u opštini (Kosovska) Kamenica sproveli zajedničku patrolu sa Policijom Kosova, uz najavu da se u narednim danima očekuje još sličnih akcija.

Prethodno, 7. avgusta, KFOR je organizovao sličnu akciju sa srpskom žandarmerijom, a zajednička patrola sa kosovskom policijom predstavlja se kao iznuđen potez, jer je srpska žandarmerija navodno povredila teritoriju Kosova, ušavši u nju 300 metara.

Za srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, predlog Prištine da se uspostave jednovremene patrole sve tri strane je „apsolutno neprihvatljiv“, a zajedničko patroliranje KFOR-a i kosovske policije „ozbiljno bezbednosno pitanje“, zbog kojeg će načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović tražiti objašnjenje od KFOR-a.

„Vojnički nemamo zamerke na KFOR, jedini problem imamo kada pokušava da smanji politički pritisak na sebe (povlađujući prištinskim institucijama)“, istakao je Vulin, koji je dodao da će Srbija nastaviti da se „tvrdoglavo drži“ rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala