Da li će Donald Tramp pomilovati Edvarda Snoudena?

Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp je, drugi put za nedelju dana, nagovestio da će razmotriti mogućnost pomilovanja bivšeg saradnika Agencije za nacionalnu bezbednost Edvarda Snoudena.

Tramp je, upitan na konferenciji za novinare u subotu da li će pomilovati Snoudena, odgovorio da „nije mnogo upoznat sa Snoudenovom situacijom“, ali da će „to razmotriti“.

​On je ukazao da po tom pitanju ne postoji konsenzus među, kako je naveo, američkim političkim establišmentom.

„Mnogi misle da bi njegov slučaj trebalo da bude tretiran na drugačiji način, dok drugi smatraju da je učinio neke veoma loše stvari. Dobro ću to razmotriti“, kazao je Tramp.

Tramp je ovo izjavio nakon što su, kako ukazuje RT, pozivi za pomilovanje Snoudena preplavili Tviter.

​Pozive su, između ostalih, uputili i republikanski senatori Rand Pol i Tomas Mesi.

Neki su, takođe, pozvali američkog predsednika da zajedno sa Snoudenom pomiluje i osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, navodeći da su u pitanju osobe koje „govore istinu, a koje se krivično gone zbog deljenja istine“.

​Podsetimo, Edvard Snouden, bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač, dobio je 2013. azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajne američkog programa masovnog prisluškivanja.

Snouden je u aprilu podneo zahtev da mu se boravak u Rusiji produži za još tri godine.

Prošle godine, Snouden je izjavio da bi se vratio u SAD ukoliko bi mu se garantovalo fer suđenje. Snouden je, inače, u Americi optužen za izdaju i špijunažu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala