Američki mediji: SAD i Izrael prave planove za borbu protiv S-400

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 "Trijumf"
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Izrael pripremaju se za scenario po kome bi Rusija mogla da proda Iranu protivvazdušne raketne sisteme S-400 „Trijumf“, piše portal „Brejking difens“.

Portal navodi da je bi Teheran mogao da kupi ruske sisteme u slučaju da mu se ukine embargo na kupovinu oružja.

Autori članka podsećaju da su ranije američka i izraelska vojska izvele zajedničke vojne vežbe čiji je cilj bio odrađivanje neutralizacije sistema za protivvazdušnu odbranu i vazduhoplovstvo uz pomoć lovaca pete generacije F-35. Napominje se da se slična taktika može primeniti i u slučaju borbe protiv sistema S-400.

„Brejking difens“ naglašava da je Teheran 2019. godine već pokušao da pregovara sa Moskvom o kupovini „Trijumfa“, ali je tada odbijen. Međutim, analitičari smatraju da postoji sve veća mogućnost za ukidanje embarga Iranu, a istovremeno se može pojačati saradnja dveju zemalja u vojnoj oblasti.

Iranske vlasti su prošle godine navele da postoji mogućnost nabavke S-400. Pri tome je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije isticala da je Rusija spremna da isporuči ove sisteme, ali da do tada Teheran nije podnosio nikakav zahtev za njihovu nabavku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala