„Zenica oka Kremlja“: Poljski mediji ocenili moć ruske baze na Krimu

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaFregata Crnomorske flote "Admiral Grigorovič" u luci u Sevastopolju
Fregata Crnomorske flote Admiral Grigorovič u luci u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je poslednjih godina značajno povećala svoju vojnu moć, formirajući vojnu bazu na Krimu, koja je postala „ozbiljan problem“ za NATO, piše poljski list „Difens 24“.

Prema rečima autora članka, Moskva je za kratko vreme uspela da organizuje na poluostrvu moćan vojni bastion, za koji novinar kaže da je „zenica oka Kremlja“.

Poljski novinar smatra da, zahvaljujući tim mogućnostima na poluostrvu, Rusija može u kritičnom momentu odbraniti svoje interese u međunarodnoj areni.

Novinar takođe napominje da nema tačne podatke o broju ruskih vojnika i vojne tehnike na Krimu. Međutim, on je uveren da su „Rusi sa njihovim sistemima raspoređenim na Krimu ili u blizini njega, u stanju da napadnu pola Evrope, istočnu obalu Sredozemnog mora, severnu Afriku ili region Persijskog zaliva“.

U narednim godinama, Rusija će verovatno i dalje raditi na odbrani poluostrva, piše poljski portal. Autor članka je izrazio zabrinutost zbog toga što u takvoj situaciji zemlje regiona, niti članice NATO-a ne preduzimaju nikakve „realne korake“.
Ruska strana je više puta isticala da ne iznosi nikakve agresivne planove, kao i da su sve akcije usmerene na jačanje odbrambene sposobnosti zemlje.

Moskva je takođe demantovala optužbe da priprema kojekave „agresije“ protiv drugih zemalja, uključujući i zemlje-članice NATO-a.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je isticao da to NATO odlično zna, ali da takve izjave koristi kao izgovor za razmeštanja voje tehnike u blizini ruskih granica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala