Vučić: Tražićemo hitno obustavljanje radova kod Visokih Dečana, naša baština talac albanske samovolje

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Dečani na KiM
Manastir Dečani na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Predsednik Vučić je najavio da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.

Gradnja auto-puta - Sputnik Srbija
Trese se zemlja ispod svetinje: Albanci krenuli u napad na ključnog svedoka njihovih zlodela

"Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja kao srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine", rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao "sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje".

Predsednik Vučić je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

On je dodao da je veliki broj srpskih crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

"Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti", istakao je predsednik Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala