Tramp bi reflektore, a Bajden da ostane u podrumu: Sprema li se veliki presedan pred izbore

© AP Photo / APTramp i Bajden
Tramp i Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koronavirus je još jednom bio od pomoći Bajdenu. Umesto na konvenciji pred kamerama koje mnogo otkrivaju, nominaciju za predsedničkog kandidata demokrata prihvatiće u sopstvenoj kući. Kandidat koga bije glas da bi u trci za predsednika da pobedi iz podruma, ipak će teško izbeći tv debatu sa Trampom, jer bi to bio presedan.

U ovoj oceni slažu se sagovornici Sputnjika, poznavaoci američke politike scene, novinari Ljiljana Smajlović i Nikola Vrzić, koji ukazuju na brojne Bajdenove gafove ne samo u kontaktu sa kamerama, nego generalno na javnoj sceni.

Trampu odgovara TV duel, a Bajdenu „izolacija“

Zato je odluka da se otkažu konvencije na kojima bi pred mnogobrojnim partijskim pristalicama i TV kamerama Džo Bajden i Donald Tramp prihvatili nominaciju svojih stranaka za predsedničkog kandidata, mnogo lakše pala demokrati. Bajden je više puta dokazao da nije u ljubavi sa kamerama koje su nemilosrdno otkrivale njegove mane.
Otuda je njegov štab već odbacio predlog Trampovog da se TV debate održe ranije nego što je planirano. Tramp je to sugerisao jer je nekima dozvoljeno da svoje glasačke „listiće“ preko elektronske pošte pošalju i ceo mesec pre prvih TV-debata. Demokrate ne samo da su bile protiv toga, nego bi, napominju sagovornici Sputnjika, ako je ikako moguće, da Kovid 19 iskorite da održavanje TV duela potpuno spreče.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPosle brojnih Bajdenovih gafova koji se povezuju sa njegovom senilnošću, demokrate bi da spreče održavanje TV duela sa Trampom u kome kandidatu demokrata analitičari predviđaju siguran poraz.
Tramp bi reflektore, a Bajden da ostane u podrumu: Sprema li se veliki presedan pred izbore  - Sputnik Srbija
Posle brojnih Bajdenovih gafova koji se povezuju sa njegovom senilnošću, demokrate bi da spreče održavanje TV duela sa Trampom u kome kandidatu demokrata analitičari predviđaju siguran poraz.

Ko to beše - sestra ili žena

Smajlovićeva kaže da je Bajden sklon gafovima do te mere da se, čitajući jedan od najnovijih intervjua koji je dao, čovek pita da li on ima neki kognitivni poremećaj.

„On provodi gotovo sve vreme u svojoj kući, jer su istraživači javnog mnjenja procenili da i ne treba puno da se pojavljuje, da je za njega važno da predstavlja neki mirni, uredni, učtivi kontrast Trampu. Ali, čak i kada povremeno da neku izjavu, on uspe da napravi neku grešku, gaf, lapsus, kao kada je sestru predstavljao kao suprugu, a suprugu kao sestru“, napominje naša sagovornica.

Ona ističe da se u javnosti već stvorio utisak da demokrate kriju svog kandidata kao zmija noge u nadi da će, ako ga što manje bude u javnom životu, on biti opasniji po Trampa. Po njenom mišljenju, to u nekom trenutku može da se okrene protiv Bajdena, pogotovo kada se gafovi dovode u vezu sa tim da li je kod vremešnog kandidata demokrata zaista nastupila blaga demencija, senilnost.
To je i razlog što bi demokrate da izbegnu TV duel, jer Tramp deluje budno i koncentrisano, on je ratoboran, stalno bije bitku, usredsređen je na cilj, navodi Smajlovićeva.  Osim toga, Tramp je stalno pod napadom javnosti, medija, američke elite, zbog čega odaje utisak borbenog čoveka koji zna šta brani.

Da li je dovoljno biti antitramp

„Bajden se čini kao tetošeni sin političkog establišmenta koga samo treba pripaziti da se ne ozledi u toj trci. On se iz kuće ne pojavljuje da ne bi pokvario ono što je osvojio od simpatija javnosti samim tim što nije Tramp. On je antitramp i demokrate očekuju da će mnogi da glasaju za Bajdena zato što je alternativa Trampu, slikovito je objasnila sagovornica Sputnjika.
TV dueli su, međutim, pretnja da bi ta kreirana slika mogla da bude pokvarena Bajdenovim gafovima koji ostavljaju loš utisak na ljude, pa i one koji mrze Trampa. Ako im se Bajden ne bude činio kao dovoljno kredibilna alternativa Trampu možda, kaže ona, na dan izbora od muke samo ostanu kod kuće.

„Pošto postoji bojazan koliko bi Bajden bio vešt u debati sa Trampom, neki liberalni autoriteti, analitičari, počeli su da predlažu da Bajden uopšte ne izađe na TV duel, što su republikanci iskoristili da se podrugnu Bajdenu primetivši da bi on da pobedi iz podruma svoje kuće“, primetila je Smajlovićeva.

I Vrzić ističe da Bajdena prate glasine i otvorene sumnje, da je poprilično senilan i da je u svojim nastupima u više navrata itekako dao osnova za to.

© AP Photo / Alex BrandonTV duel bi doneo trijumf Trampa, ali bi po Bajdena bilo gore što bi njegov nastup doveo u pitanje njegovu sposobnost da obavlja predsedničku funkciju.
Tramp bi reflektore, a Bajden da ostane u podrumu: Sprema li se veliki presedan pred izbore  - Sputnik Srbija
TV duel bi doneo trijumf Trampa, ali bi po Bajdena bilo gore što bi njegov nastup doveo u pitanje njegovu sposobnost da obavlja predsedničku funkciju.

„Za njega bi bilo jako riskantno da se pojavi na sceni sa protivnikom kakav je Tramp, koji se pokazao kao vrlo vešt. Mogle bi prosto te njegove mane da izbiju na videlo i zato sada demokrate, odnosno mediji bliski njima, izgovarajući se virusom korona i bezbednosnim razlozima, pokušavaju da sugerišu da bi bilo bolje da se tv debate otkažu“, smatra naš sagovornik.

Za Bajdena ima i gorih posledica

Po njegovom mišljenju, bio bi baš ozbiljan presedan da se TV debate ne održe. Još od trke za predsedničku funkciju Ričarda Nikosna i Džona Kenedija i njihove čuvene debate koja je, kažu analitičari, prelomila u korist Kenedija, one su postale jako bitne. Između Trampa i Hilari Klinton 2016. ih je, bilo nekoliko, i Vrzić sumnja da bi Tramp pristao na to da ne bude tv duela.
Na pitanje, da li je sigurno da bi Tramp, s obzirom na fajtersku prirodu, ostavio Bajdena bez odgovora, sagovornik Sputnjika to smatra vrlo izvesnim, ali možda ne i najvažnijom posledicom takvog tv duela.

„Mislim da postoji velika verovatnoća da bi Tramp zaista trijumfovao. Još veća opasnost od samog Trampovog trijumfa je, međutim, to što bi na delu mogle da se pokažu sve te sumnje da je Bajden senilan. U više navrata, u javnim nastupima, gde nije bio suočen sa protivnikom, već je to išlo po unapred režiranom scenariju, on je umeo da napravi ozbiljne gafove koji zaista dovode u pitanje njegovu mentalnu sposobnost da obavlja takvu finkciju“, ocenio je Vrzić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala