SAD i Poljska potpisale sporazum o snažnijoj vojnoj saradnji

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu
Američki vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici SAD i Poljske potpisali su u Varšavi sporazum o vojnoj saradnji na osnovu koga će biti moguće povećati vojni kontingent američke vojske u toj istočnoevropskoj zemlji.

Dokument su potpisali američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

Mediji ocenjuju da ovaj sporazum predstavlja nastavak sprovođenja deklaracije predsednika Poljske i SAD Andžeja Dude i Donalda Trampa o jačanju prisustva američkih snaga u Poljskoj, koji su njih dvojica potpisali još prošle godine u Vašingtonu.

Između ostalog, ovaj dokument podrazumeva povećanje broja kopnenih snaga za 1.000 vojnika, kao i premeštanje petog korpusa kopnene vojske SAD u tu zemlju.

Inače, trenutno se u Poljskoj nalazi oko 5.000 američkih vojnika.

Duda: Ovime je pojačana garancija sigurnosti

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je potpisivanjem ovog sporazuma ne samo povećan broj američkih snaga u njegovoj zemlji, već je pojačana garancija da će u slučaju opasnosti „naša vojska stajati rame uz rame sa američkom“.

Prema njegovim rečima, vojna saradnja Poljske i SAD označava „veću vojnu bezbednost za celu istočnu Evropu, ali i za zemlje Baltika i Ukrajinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala