Poljski mediji upozoravaju: Moć ruskih lovaca Su-30SM sve veća

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-30SM
Lovac Su-30SM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon dobijanja teške rakete klase „vazduh-zemlja“, pravljene na bazi hiperzvučne rakete H-32 sa pogonom na tečno gorivo, ruski lovci Su-30SM će značajno će povećati sopstvenu moć, piše poljski list „Difens 24“.

„Zahvaljujući teškim raketama klase „vazduh-zemlja“ velikog dometa, Su-30SM će moći da dopuni bombardere Tu-22 i Su-34, povećavajući ofanzivni potencijal Rusije i na operativnom i na strateškom nivou“, navedeno je u članku.

Prema mišljenju autora, takva hiperzvučna raketa koristiće se ne samo na Su-30SM, već i na avionu Tu-22, a takođe i na lovcima-presretačima MiG-31BM, koji se trenutno prilagođavaju za upotrebu raketa „Kindžal“.

Ranije je list „Izvestija“, pozivajući se na izvore u vojno-industrijskom kompleksu, saopštio da ruski inženjeri razvijaju novo moćno naoružanje za opremanje Su-30SM. Prema mišljenju stručnjaka, koji su govorili za „Difens 24“, reč je o opremanju „suhoja“ hiperzvučnom raketom Iks-32 sa pogonom na gorivo u tečnom stanju, koja je ranije korišćena samo na bombarderima dalekog dometa Tu-22M3.

„Suhoj“ Su-30SM je višenamenski lovac. On može da se koristi i danju i noću, u jednostavnim i kompleksnim meteorološkim uslovima.

Su-30SM se takođe može koristiti za upravljanje grupnim borbenim akcijama za gospodarenje u vazduhu, uništavanje desanta neprijatelja u vazduhu, kao i za sprovođenje vazdušnog izviđanja i uništavanje kopnenih ciljeva u jednostavnim i teškim meteorološkim uslovima.

H-32 je ruska krstareća raketa klase „vazduh-zemlja“ sa dometom do 1.000 kilometara i brzinom od 4.000-5.400 kilometara na sat. Zvanično je puštena u upotrebu krajem 2016. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala