Lukašenko: Belorusija ne želi da postane sanitarni kordon između Rusije i Zapada

© Foto : The Press Service of the President of the Republic of BelarusPrezident Belorussii Aleksandr Lukašenko na vstreče s aktivom Vitebskoй oblasti
Prezident Belorussii Aleksandr Lukašenko na vstreče s aktivom Vitebskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Republika ne želi nekoga da štiti i da postane sanitarni kordon između Rusije i zapadnih zemalja.

„To sam već prolazio nakon raspada SSSR, kada je bilo pokušaja formiranja baltičko-crnomorskog regiona – zaštitne zone, koju bi činile tri baltičke zemlje, Belorusija i Ukrajina, kako bi se odvojila Rusija od Zapada. Međutim, mi ne želimo da budemo nečija leđa, da nekoga štitimo i budemo sanitarni kordon. Mi znamo do čega to može dovesti. Zato sam sa predsednikom Putinom dogovorio uzajamnu saradnju kada je o tome reč“, rekao je Lukašenko.

Prema navodima agencije „Belta“, Lukašenko je na sastanku u Centru strateške uprave Ministarstva odbrane izjavio da postoje informacije da zemlje, zapadno od Belorusije, žele da „formiraju ljudski lanac“ od Viljnusa do Kijeva.

„To jest, lanac neravnodušnih. Malo li je neravnodušnih na trgu u Minsku sa cvećem i u formiranim lancima...Sada hoće da ga formiraju od Viljnusa do Kijeva i da okupe više od 300.000 ljudi“, rekao je Lukašenko.

On je istakao da je naložio Ministarstvu odbrane, policiji, KGB-u generalnom tužilaštvu, da „procene situacije i da kategorički spreče takve akcije“.

Pres-služba beloruskog lidera je saopštila da je Lukašenko poručio aktuelnoj vladi – premijeru, ministrima i predsednicima državnih organa, da obavljaju svoje dužnosti dok se ne formira novi sastav Saveta ministara.

Beloruski lider danas je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim se dogovorio da će Rusija osigurati bezbednosti Belorusije ukoliko to bude potrebno.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala