Amerika: Izbori u Belorusiji nisu bili pošteni

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaGlasač ubacuje listić u glasačku kutiju na predsedničkim izborima u Belorusiji
Glasač ubacuje listić u glasačku kutiju na predsedničkim izborima u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika smatra da izbori u Belorusiji nisu bili pošteni, Vašington i Varšava podržavaju beloruski narod, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.
„Izbori nisu bili slobodni i nisu bili pošteni. Danas smo razgovarali o zajedničkom cilju – to je podrška beloruskog naroda u njihovoj težnji da steknu suverenitet i slobodu. Ti ljudi, koji izlaze na proteste, oni teže da odbrane svoje pravo na izbor“, rekao je Pompeo tokom zajedničke pres-konferencije sa ministrom spoljnih poslova Poljske Jacekom Čaputovičem.

On je dodao da SAD raduje oslobađanje uhapšenih tokom protesta u Belorusiji, ali da to nije dovoljno.

„Kao što sam rekao juče u Beču, konsultujemo se sa našim evropskim partnerima, ovo je već četvrta evropska prestonica koju sam posetio tokom mog putovanja. U svakom mestu gde sam bio razgovarali smo o situaciji, kako bismo pokušali da pomognemo beloruskom narodu da dostigne suverenitet i slobodu“, rekao je Pompeo.

Ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič je dodao da će sankcije EU protiv Belorusije biti usmerene samo protiv lica na rukovodećim pozicijama, kako bi izbegli da one nanesu udar i običnim ljudima.

Čaputovič je dodao da šefovi diplomatija SAD i Poljske pozivaju beloruske vlasti da što pre započnu dijalog sa društvom i da počnu da poštuju osnovna ljudska prava.

Ni Evropska unija ne priznaje rezultate izbora u Belorusiji

Ministri spoljnih poslova 27 zemalja-članica EU ponovo pozivaju beloruske vlasti da zaustave „nasilje nad mirnim demonstrantima“. Pored toga, EU očekuje „hitno oslobađanje svih nezakonito uhapšenih licas“, navodi se u zajedničkom saopštenju šefova Minstarstava spoljnih poslova nakon video-konferencije.

Ministri EU su se složili da se potrebno kazniti odgovorne za nasilje, represije i falsifikovanje rezultata izbora, a takođe su izrazili zahvalnost novinarima za rad u teškim uslovima i osudili su napade na predstavnike medija.

„EU će beloruskim vlastima izneti predlog o podršci Evropske unije u uspostavljanju dijaloga između političkih vlasti, opozicije i društva u celini, s ciljem rešavanja aktuelne situacije“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala