Vučić: Spremni smo za razgovore u Beloj kući, tema — ekonomija

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd učestvovati u razgovorima u Beloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel, i istakao da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Naveo je da je razgovarao sa Grenelom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

"Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore", rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenel upotrebio termin "pregovori", pitanje za američkog diplomatu.

"Oni su i pre neki dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da SAD, kao i veći deo EU i briselske administracije dijalog uvek posmatrati kao dijalog dve nezavisne zemlje.

Nikakvih tajnih dogovora mimo volje građana neće biti

Pred nama su teški razgovori 2. septembra u SAD, kao i nastavak dijaloga sa Albancima u Briselu 7. septembra, rekao je predsednik i poručio da nikakvih rešenja za Kosovo neće biti mimo volje građana.

Vučić navodi da se ne može desiti da građani Srbije saznaju da je bilo šta tajno negde sklopljeno i dodao:

"Ja mogu da sklapam ekonomske sporazume, dok političke i statusne - a da o tome ne odlučuju građani Srbije, taj slučaj neće postojati", poručio je Vučić.

Poziva na maksimalno jedinstvo, ne političko, već nacionalno.

"To ne tražimo od političkih partija i nizašta ih ne molim, ni svoju stranku na čijem sam čelu niti bilo koje druge. Molim građane Srbije da razumeju koliko je teška naša politička pozicija, a da je uspešnim održavanjem takve situacije za nas omogućen značajan ekonomski napredak i da je to mnogo važno za našu zemlju", istakao je Vučić.

Zato je strašno važno da pokušamo da tu dozu zajedništva u tim teškim trenucima pokažemo, što je moguće više, dodao je predsednik Srbije.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala