Velika „greška“ prirode: Bumerang potresi snažno tresu Zemljinu koru /video/

CC0 / / Okean
Okean - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici su, prvi put u istoriji, potvrdili postojanje misterioznog i izuzetno snažnog „bumerang zemljotresa“, koji je potresao ogromne površine podvodnog terena u Atlantskom okeanu, nedaleko od ekvatora 2016. godine.

Istraživači, predvođeni Stivenom Hiksom, seizmologom sa londonskog Imeperijal koledža, svoje otkriće baziraju na analizi podataka sa 39 seizmometara, odnosno uređaja koji registruju zemljotrese u blizini Srednjeatlantskog grebena.

Kako se podseća, u avgustu 2016. zemljotres jačine od 7,1 stepena Rihterove skale pogodio je pukotinu u morskom dnu na 1.046 kilometara od obale Liberije.

Iako snažan, zemljotres nije privukao veliku pažnju stručnjaka sve dok seizmološka očitavanja nisu pokazala da se dogodila „velika anomalija“.

Naime, kako je objasnio Hiks, način na koji se potres širio bio je potpuno suprotan onome kako su očekivali da će zemljotres izgledati pre nego što su krenuli u analizu podataka.

​Morski potres pokrenut je duboko pod zemljom, prostirući se ka istoku u pravcu Srednjeatlantskog grebena, a potom se okrenuo nazad dostižući brzinu od skoro 18.000 kilometara na sat.

Poređena radi, tom brzinom bi od Njujorka do Londona mogao da stigne za manje od 20 minuta.

Međutim, još uvek nije razjašnjeno koliko su česti ovakvi „bumerang zemljotresi“. Pojedini naučnici smatraju da je zemljotres magnitude devet stepeni, koji je pogodio Japan 2011. godine, ostavivši za sobom razorne posledice, mogao da ima neki od ovih „bumerang efekata“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala