U Srbiji 235 novozaraženih, preminula 4 pacijenta /video/

© REUTERS / MARKO DJURICAPoljska bolnica za trijažu u Novom Pazaru
Poljska bolnica za trijažu u Novom Pazaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 235 slučajeva virusa korona. Četiri pacijenta su preminula. Na respiratorima je 78 pacijenata, a hospitalizovano je 148 pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 6.819 osoba.

Broj dosad preminulih od posledica virusa korona povećan je na 665.

Ukupan broj testiranih osoba u našoj zemlji je 789.480‬, od toga su registrovana 29.233‬. Trenutno je u bolnicama 2.128 pacijenata. Procenat smrtnosti je 2,27 odsto

„Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji može se označiti kao nesigurna“, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Na krajnjem jugu u delu opštine Bujanovac i Preševo kod populacije albanske manjine imamo blagi rast koji se može pretvoriti u veći porast obolelih, jer se leče u privatnim klinikama. Zdravstveni sistem koriste kada su isključivo teški slučajevi i zato je veća smrtnost kod tih pacijenata, rekao je Tiodorović.

Pi-Si-Ar i putovanja u regionu

O Pi-Si-Ar testu kaže da su se držali propisanih kriterijuma i objasnio je da postoje tri zone, gde je najkritičnija crvena.

„U crvenoj zoni, za nas bitna, na primer za Bugarsku tražimo test, zatim Rumunija koja ima najveći broj pozitivnih, Severnu Makedoniju“, naglasio je Tiodorović.

Za BiH, KiM, poseban je interes, gde je naših ljudi mnogo, ali ćemo u narednim danima donositi odluke o uvođenju mera.

„Za naše državljane koji se vraćaju iz takvih zemalja ne uvodimo nikakve mere, računamo na samosvest, da će na vreme čuvati zdravlje sebe i svojih porodica i da se na vreme jave lekaru“, rekao je epidemiolog.

O odlasku u Crnu Gori i BiH, te vraćanju u Srbiju pokrajinski sekretar Zoran Gojković kaže:

„Svedoci ste da se s obzirom na povećan broj obolelih u regionu, posebno onih koji su turističke destinacije, rukovodimo se tim gde idu naši građani, oni se sad vraćaju odatle. Iz tih pojedinih zemalja beležimo jedan broj obolelih.“

Deca moraju da krenu u školu

Veoma je bitno da deca idu školu zbog njihovog razvoja, istakao je Tiodorović. Uloga u obrazovnom i vaspitnom procesu je nezamenljiva.

„Da li je dovoljno da samo roditelj dete pogleda? Naravno da nije“, rekao je on, napomenuvši da će na primer u vrtićima da ih pogleda i medicinska sestra, a da će u školama i nastavnici da budu uključeni u praćenje rizika.

Ne možemo zabraniti mladima da se druže i idu u banje, sistem je prenapregnut

„Ne možemo mladim ljudima da se uveče druže, moramo samo da stvorimo uslove da poštuju mere. Kao što ne možemo zabraniti ljudima da budu u našim divnim banjama. Svi su izmoreni ovim dugim epidemijskim procesom. S druge strane, zdravstveni sistem je prenapregnut“, kazao je Tiodorović.

On je dodao da će se u narednom periodu „razgovarati sa poslenicima u kulturi i umetnosti“.

„Ja sam rekao zašto da ne kultura i umetnost, ali da organizator obezbedi poštovanje mera. Time ćemo podići moral ljudi“, dodao je on.

Pročitajte i:

Srbija dobro „izgurala“ korona krizu

Bil Gejts o vakcinama, teorijama zavere i o tome koliko je opasan virus korona

Kako radi prva ruska vakcina protiv virusa korona? /infografika/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala