Završen šesti dan protesta u Belorusiji: Pomirili se policija i demonstranti /video, foto/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Belorusiji su završeni protesti – dan je protekao mirno, bez incidenata. Demonstracije je obeležilo „pomirenje“ demonstranata i policije, koji se danas, kao ni juče, nisu sukobili.  

Od jutros su se u mnogim beloruskim preduzećima počeli okupljati zaposleni koji su podržavali proteste protiv nasilja.

Predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko je pozvao narod da ne izlazi na ulice, rekavši da ih koriste kao „topovsko meso“.

Glavna Lukašenkova protivnica Svetlana Tihanovska obratila se građanima video-porukom, u kojoj je pozvala da se zaustavi nasilje na ulicama beloruskih gradova i pozvala je vlasti na dijalog.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Završen šesti dan protesta u Belorusiji: Pomirili se policija i demonstranti /video, foto/ - Sputnik Srbija
Protesti u Minsku

Tihanovska se obratila i gradonačelnicima beloruskih gradova, pozivajući ih da 15. i 16. avgusta održe mirne masovne mitinge.

Prepodne je obeležilo saopštenje beloruske pogranične službe, koja je objava je sprečila ulazak „provokatora“ koji su nameravali da iz Letonije doputuju u Belorusiju.

Glavno okupljanje je bilo na trgu Nezavisnosti u Minsku, pored zgrade vlade. Tamo su nekoliko hiljada demonstranata dočekali policijski kordoni, a policija je spustila svoje štitove pred okupljenim narodom, koji je odgovorio zagrljajima i cvećem.

Demonstranti napuštaju trg Nezavisnosti ispred zgrade vlade u Minsku, prenosi dopisnik Sputnjika.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Završen šesti dan protesta u Belorusiji: Pomirili se policija i demonstranti /video, foto/ - Sputnik Srbija
Protesti u Minsku

Kako je saopštio, građani su počeli da se razilaze oko 20.00 časova, a preostali demonstranti se na trgu uglavnom fotografišu. Demonstracije su prošle mirno, bez incidenata. Građani su tražili da se prekine nasilje i da se održe novi predsednički izbori, da se puste uhapšeni.

Policijski kordoni polako napuštaju teritoriju oko zgrade vlade, koju su danas čuvali. Demonstranti ih pozdravljaju aplauzom i uzvikuju „Hvala“.

Demonstranti sa trga danas su obećali da će svaki dan dolaziti na proteste.

U Grodnu se danas na mirne proteste okupilo više od 20 hiljada ljudi. Priključili su im se radnici državnih preduzeća i fabrika. Glavni zahtev je ostavka aktuelne vlasti. Gradonačelnik Grodna je obećao da će danas biti puštene sve osobe koje su uhapšene na protestima.

U Vitebsku je na ulicu izašlo nekoliko hiljada ljudi, koji su se gradom kretali u koloni. Pridružilo im se i oko 300 lekara. Kasnije su se podelili na nekoliko kolona.

I ispred ambasade Belorusije u Moskvi danas su održani protesti u znak podrške beloruskom narodu, okupilo se nekoliko desetina ljudi. Nije bilo incidenata, protesti se održavaju mirno, niko nije uhapšen, prenosi dopisnik Sputnjika.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da nijedan lekar neće biti otpušten zbog učešća u protestima. Takođe su saopštili da su svi medicinari, uhapšeni tokom protesta, pušteni na slobodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je tokom protesta od 9. do 13. avgusta povređen 121 pripadnik policije.

Večeras je šefica CIK Belorusije Lidija Ermošina izjavila da su sve žalbe bivših kandidata za predsednika – odbačene.

Nemamo izbora. Ako ljudi misle da ćemo sve preispitati i proglasiti za pobednika Tihanovsku – to tako ne ide. Ako se utvrde prekršaji, kako oni smatraju, u tom slučaju se izbori mogu proglasiti za nevažeće. To znači da u roku od tri meseca treba da se održi sledeća predizborna kampanja sa novim kandidatima. Ja sam rekla 'prosto možemo izgubiti zemlju'“, izjavila je ona za „KP Belorusija“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala