Starac Muja iz Beograda zvezda svetskih medija /video/

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICAligator Muja
Aligator Muja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svetu koji je pre nekoliko dana proslavio 83. godišnjicu dolaska u Beogradski zoološki vrt, postao je svetska zvezda.

Pod naslovom „Najstariji zatočeni aligator obeležava 83 godine u Beogradskom zoološkom vrtu“, agencija AFP objavila je tekst o potvrđenom svetskom rekorderu u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima. Tekst su preneli brojni mediji u svetu, među kojima čak i tajlandski „Bangkok post“.

Muja je zvanično postao najstariji zarobljeni aligator na svetu kada je u maju umro poznati Saturn iz moskovskog zoološkog vrta Saturn, rođen 1936. godine.

„Muja je preživeo više bombardovanja i nekoliko zemalja iako za 83 godine nikada nije napustio maleni bazen u Beogradskom zoološkom vrtu, što ga čini najstarijim aligatorom u zatočeništvu na svetu“, piše tajlandski portal.

Iako se ne zna tačan datum njegovog rođenja, Muja je u Beograd stigao u avgustu 1937. godine iz nemačkog zoološkog vrta. Pretpostavlja se da je tad imao dve godine, mada se na fotografijama iz tog vremena izgleda kao da mu je deset godina.

U tekstu se navodi da je Muja živeo u Kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji i još nekoliko država posle raspada SFRJ, kao i da je preživeo dva bombardovanja Beograda – nacističko iz 1941. i NATO agresiju 1999. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala