Krizni štab o tome od koga će Srbija nabavljati vakcinu i kad može da stigne

CC0 / Piksabej / Test na virus korona – ilustracija
Test na virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na pitanje novinara da li će Srbija ući u proces nabavke vakcine iz Rusije ili EU, epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da treba da postoji trka sa vakcinama, ali da je bolje malo sačekati.

„Svaki uspeh sa vakcinom je izuzetan uspeh, bez obzira sa koje strane dolazi. Uvek postoji trka. Bitno je da vakcine bude sigurna, proverena, da daje visoku zaštitu i da ima što manje reakcija, iako ne postoji vakcina kod koje nema nikakve reakcije“, rekao je Tiodorović.

Kad je reč o registraciji, on kaže da naša Agencija za lekove može to da uradi za 6 meseci, ali ističe da ne treba da žurimo.

„Treba malo da sačekamo, da imamo jasnu predstavu o tome. I nije to slučaj samo sa ruskom, kineskom, američkom, nemačkom vakcinom. Dobro je da se oni takmiče, ali takmiče se u kvalitetu. I ko će imati bolje rezultate. Mi ćemo sigurno biti na onoj strani gde je to postignuto i gde su sigurni ti podaci. Zato je važan monitoring koji sprovodimo“, naveo je on.

Kad je reč o proizvodnji vakcina, Tiodorović ističe:

„Nije moguće potpuno imati uvid šta ko radi, svako ima poslovnu tajnu. Ali sigurno će prednost imati i onaj koji je najpovoljniji. Da li možemo imati besplatnu vakcinu – pa ne postoji nijedan besplatan ručak na svetu“, zaključio je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala