I Mitropolit Minski pozvao Lukašenka da prekine nasilje u zemlji

© Foto : BelaPAN / Sergeй SacukMitropolit Minski i Zaslavski Pavel
Mitropolit Minski i Zaslavski Pavel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar Beloruske pravoslavne crkve mitropolit Minski i Zaslavski Pavel obratio se predsedniku države Aleksandru Lukašenku sa molbom da zaustavi nasilje u zemlji, prenosi dopisnik Sputnjika.

Mitropolit je istakao da, prema crkvenim pravilima, nema prava da se meša u politiku, ali da može preneti molbe vernika.

„Mislim da Aleksandar Lukašenko odlično poznaje situaciju u zemlji. Ništa ne savetujem, samo mogu da ga zamolim da učini sve moguće kako ovo nasilje ne bi prouzrokovalo novo nasilje“, poručio je beloruski mitropolit.

On je dodao da je video momente kada su vojska i policija nepravedno vređali ljude.

„Razumem da je sada teško. Ali ipak mora postojati neki takt. Imamo i Ustav i zakone. Prosto tako primenjivati silu prema onima koji su nenaoružani, verovatno nema smisla“, rekao je mitropolit i dodao da se nasilje ne može pobediti nasiljem.

On je dodao da ga raduje vest da su počeli da puštaju na slobodu uhapšene demonstrante.

Mitropolit se istovremeno obratio i demonstrantima, rekavši da i od njih mnogo zavisi, kao i da agresivan način izražavanja mišljenja dovodi do toga da se policija ne ponaša kako treba.

Podsetimo, protesti u Belorusiji ne jenjavaju od nedelje, kada je na predsedničkim izborima još jednom pobedio Aleksandar Lukašenko. Do sada je jedna osoba poginula, dok je veći broj povređen.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala