Bugarski predsednik „opleo“ po premijeru: Razgovor o izmenama Ustava moguć nakon ostavke

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski predsednik Rumen Radev kritikovao je predlog premijera Bojka Borisova da se sazove skupština radi unošenja izmena u Ustav, rekavši da „vlast koja je ugušila slobodu govora ne može predlagati diskusiju o budućnosti Bugarske“.

Radev je takođe rekao da inicijativa premijera pokazuje da zanemaruje sam Ustav, u kome se navodi da narodni predstavnici ili predsednik zemlje mogu predlagati sazivanje skupštine.

„Zar može stranka, koja metodično krši princip podele vlasti, inicirati promene u Ustavu? Moj odgovor je – ne. Zar stranka koja je juče bojkotovala parlamentarnu kontrolu može danas da predloži izmene u Ustavu? Odgovor je ne. Da li vlast koja krši zakon, ne uvodi elektronsko glasanje i odbija elektronsko glasanje na daljinu, može da organizuje fer izbore? Odgovor je ne. Može li vlast, koja je ugušila slobodu govora, da predloži diskusiju o budućnosti Bugarske? Ne može. Zar može mafija reformisati sudski sistem? Odgovor je ne“, izjavio je bugarski predsednik u obraćanju narodu.

Radev je istakao da premijer, koji je parlamentarnu Republiku pretvorio u autokratiju, ne može predlagati ustavne izmene.

Za kraj, on je dodao da je razgovor o Ustavu i budućnosti Bugarske moguć tek nakon ostavki koje je zahtevalo društvo i održavanja poštenih prevremenih izbora.

Premijer Bugarske ranije se obratio naciji u vezi sa protestima koji već duže vreme potresaju tu zemlju, predloživši da se unesu određene izmene u aktuelni Ustav.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala