„Braćo, hvala što ne tučete“: U Belorusiji se nastavljaju mirni protesti /video/

© REUTERS / STRINGERMirne demonstracije u Minsku
Mirne demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Belorusiji se i danas održavaju mirni protesti u znak neslaganja sa rezultatima predsedničkih izbora. U Minsku su građani počeli da se okupljaju od jutros, a pridružili su im se i radnici nekoliko preduzeća. Trenutno je najveći broj okupljenih ispred zgrade vlade u Minsku.

Protesti u Belorusiji traju skoro nedelju dana. Protestima su se pridružili i predstavnici različitih profesija, od lekara i učitelja do muzičara, kao i radnici različitih preduzeća i fabrika.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtest radnika fabrike traktora u Minsku
„Braćo, hvala što ne tučete“: U Belorusiji se nastavljaju mirni protesti /video/ - Sputnik Srbija
Protest radnika fabrike traktora u Minsku

Demonstranti su stigli na trg Nezavisnosti u Minsku, gde se nalazi zgrada vlade. Tamo dežuraju policijske snage.

Najveće oduševljenje je izazvala beloruska policija, koja je spustila štitove pred demonstrantima koji su se okupili kod zgrade vlade u Minsku, prenosi dopisnik Sputnjika.

Demonstranti su takav potez policije dočekali sa oduševljenjem. Žene prilaze policajcima, grle ih i poklanjaju im cveće. Mnogi se fotografiši sa pripadnicima specijalnih snaga. Policija nije na to reagovala, ali su se rukovali sa demonstrantima. 

Demonstranti skandiraju „Braćo, hvala što ne tučete“,„Sveta (Svetlana Tihanovska) je naš predsednik“, „Policija je uz narod“, „Prebroj glasove“, „Odlazi“. 

Policija je uskoro potisnula deo demonstranata od zgrade vlade u Minsku. 

Većina je i dalje ispred zgrade vlade. Jedan policajac je rekao okupljenima da „će sve biti dobro, čak i bolje od toga, ako ne bude nikakvih provokacija“. 

Policija je obećala da neće hapsiti demonstrante ukoliko se i dalje budu ponašali „mirno i kulturno“. Oni zahtevaju od demonstranata da im se ne približavaju.

Demonstranti traže da se ponovo održe predsednički izbori, u suprotnom obećavaju da će nastaviti sa protestima.

Dopisnik Sputnjika javlja da na trg Nezavisnosti izlazi i vojna tehnika i policijska vozila.

 

U Vitebsku se takođe održava mirni protest, u kome učestvuje nekoliko stotina građana.

Demonstranti su prikupili oko 700 potpisa za peticiju u kojoj traže da se ponište rezultati glasanja u Vitebsku, da se prekine nasilje i oslobode uhapšeni.

U Grodnu se okupljenima obratio gradonačelnik, koji nije želeo da govori o legitimnosti izbora, već je demonstrante pozvao na mir.

Ministarstvo zdravlja Belorusije saopštilo je da u prethodna 24 časa nije bilo povređenih demonstranata, a do sada je hospitalizovano oko 150 povređenih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala