Istorijski sporazum: Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili diplomatske odnose sa Izraelom

© Sputnik / I. Nosov / Uđi u bazu fotografijaTel Aviv, Izrael
Tel Aviv, Izrael - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati sklopili su dogovor o potpunoj normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su te dve zemlje objavile, zajedno sa SAD.

„Predsednik Donald Tramp, premijer Izraela Benjamin Netanijahu i šeik Muhamed ben Zajid, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta UAR razgovarali su danas i sklopili su dogovor o potpunoj normalizaciji odnosa između Izraela i UAE“, navodi se u dokumentu, koji je na Tviteru objavio predsednik SAD Donald Tramp.

Izrael obećao da će prekinuti aneksiju palestinskih teritorija

Kako se navodi, u skladu sa uslovima sporazuma sa UAE, Izrael će privremeno odložiti odluku o uspostavljanju svog suvereniteta nad teritorijama na zapadnoj obali reke Jordan.

„Kao rezultat ovog diplomatskog dostignuća i na molbu predsednika SAD Donalda Trampa uz podršku UAE, Izrael obustavlja objavljivanje suvereniteta nad oblastima koje su označene u dokumentu 'Vizija sveta' i fokusiraće se na širenje veza sa drugim zemljama u arapskom i muslimanskom svetu“, navodi se u dokumentu.
Zastave Izraela i Palestine - Sputnik Srbija
Objavljen predlog novih granica Izraela i Palestine /foto/

Otvaranja ambasada i saradnja na razvoju vakcine

U dokumentu se navodi da će delegacije iz UEAE i Izraela u narednim nedeljama potpisati niz sporazuma u sferi ulaganja, turizma, direktnih avio-letova, bezbednosti, telekomunikacija, zdravstva, energetike, kulture, kao i o otvaranjima ambasada.

Kako se navodi, Izrael i UAE će započeti saradnju na razvoju vakcine protiv virusa korona.

„UAE i Izrael će odmah početi da šire i ubrzavaju saradnju u oblasti lečenja virusa korona i razvoju vakcine“, saopšteno je na Tviteru Donalda Trampa.

Izrada „karte puta“

UAE i Izrael su se tokom razgovora sa Trampom dogovorili i o saradnji i izradi „karte puta“ u cilju uspostavljanja „bilateralnih odnosa“, napisao je na Tviteru prestolonaslednik Abu Dabija.

„Nakon razgovora sa predsednikom Tramom i premijerom Netanijahuom, postignut je sporazum o prekidu aneksije palestinskih teritorija od strane Izraela. UAE i Izrael su takođe postigli dogovor o saradnji i izradi 'karte puta' radi uspostavljanja bilateralnih odnosa“, saopštio je Bin Zajid.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala