Ruski turisti masovno kupuju karte za Crnu Goru iako nema letova

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPutnici na aerodromu u Moskvi
Putnici na aerodromu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je, nakon što su crnogorske vlasti objavile da otvaraju granice za ruske državljane, interesovanje među Rusima za avio-karte naglo skočilo, a broj kupljenih karata se povećao pet puta, avio-saobraćaj sa Crnom Gorom neće biti uspostavljen do kraja godine, a potencijalni ruski turisti će crnogorske plaže moći da vide samo ako lete preko Istanbula.

Zbog pandemije virusa korona, Rusija je u martu zatvorila granice i obustavila sve međunarodne letove, a delimično obnavljanje letova počelo je 1. avgusta. Avio-saobraćaj je za sada uspostavljen samo sa tri zemlje: Turskom, Tanzanijom (ostrvo Zanzibar) i Velikom Britanijom (London), a takođe razmatra se mogućnost produženja spiska država sa kojima bi se u doglednoj budućnosti mogao biti obnovljen avionski saobraćaj.

Turistički servis „OneTwoTrip“ je saopštio da se broj kupljenih avionskih karata za Crnu Goru prošle sedmice povećao skoro pet puta u odnosu na jul, a dozvola crnogorskih vlasti prema kojoj Rusi mogu da uđu u zemlju bez ispunjavanja bilo kakvih uslova – Pi-Si-Ar testa ili karantina dovela je do toga da je na tom servisu 20 puta skočila pretraga za avionskim kartama za Tivat i Podgoricu u odnosu na prošli mesec.

Ruske vlasti su više puta naglašavale da će donositi odluke na osnovu epidemiološke situacije sa kovidom i po principu reciprociteta. Osim toga, postoje i tri glavna kriterijuma koja moraju biti ispunjena kako bi Rusija obnovila avio-saobraćaj sa određenom zemljom: da za poslednjih 14 dana broj zaraženih u toj državi ne bude veći od 40 osoba na 100.000 stanovnika, da  prosečna dnevna stopa rasta zaraženih bude do 1 odsto i da indeks širenja virusa korone ne bude veći od 1.

Obnavljanju avio-saobraćaja sa Rusijom nada se i Egipat i mnoge druge turističke zemlje, a u Udruženju turističkih operatera Rusije očekuju da će Rusija od 1. septembra obnoviti avionski saobraćaj sa zemljama Zajednice nezavisnih država. Kako navode, ruska Vlada bi to mogla da objavi 20. avgusta.

Turistički operateri smatraju da postoje preduslovi za otvaranje granica sa Kazahstanom, Tadžikistanom, Kirgizistanom i Jermenijom. Zbog toga ih je Ministarstvo saobraćaja Rusije uključilo u spisak 30 zemalja za nastavak vazdušnog saobraćaja. Vreme otvaranja granica sa Belorusijom nije poznato.

Kada će Rusija otvoriti svoje granice za srpske turiste i uspostaviti redovan avionski saobraćaj sa Beogradom, takođe je neizvesno.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala