Ruski novinar opisao događaje u Minsku: Među demonstrantima i provokatori koji žele sukob

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaDemonstrant sa bakljom na protestima u Minsku
Demonstrant sa bakljom na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među demonstrantima u Minsku aktivni su i provokatori koji namerno pokušavaju da izazovu sukob između policije i demonstranata, rekao je ruski novinar Semjon Pegov za belorusku televiziju ONT.

„Nalazio sam se između specijalnih snaga i demonstranata. Udaljenost između njih je bila oko 50 metara. Snimao sam 'Go pro' kamerom kako bih prikazao obe strane i objektivno preneo šta se dešava“, ispričao je Pegov.

Međutim, onda je video kako iz grupe demonstranata istrčavaju određene osobe koje nazivaju provokatori.

„Iz mase povremeno istrčavaju ljudi i prilaze blizu specijalnim jedinicama, licem u lice, uzvikujući nešto uvredljivo. Priđe, kaže nešto uvredljivo i pobegne u gomilu“, objašnjava novinar situaciju u Minsku.

Krajem prošle sedmice, dok je izveštavao sa protesta, Pegov je povređen, a kasnije ga je uhapsila beloruska policija.

„Trenutak kad sam izgubio svest – ne znam s koje strane je to došlo. Udarilo me je po potiljku. Ne mogu reći da li su to uradili demonstranti ili specijalne snage“, kaže ruski novinar, koji je kasnije pušten na slobodu.

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora u Belorusiji je više novinara bilo privedeno. Nekim novinarima je, nakon puštanja iz pritvora, zabranjen ulazak u Belorusiju na pet godina.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima CIK-a za aktuelnog predsednika države Aleksandra Lukašenka u Minsku je glasalo 64,49 odsto birača.

U zemlji od nedelje traju protesti građana nezadovoljnih organizacijom i rezultatima izbora. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala